Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Motorizovani delfin

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Innespace Seabreacher je nešto kao veštački delfin, koji radosno skače po površini vode, a sposoban je da primi dva putnika. Kao što možete videti na fotografijama, Seabreacher uspešno "pliva" na vodi, ali i pod vodom, na jezeru Whiskeytown, u Severnoj Karolini...

Pod vodom se ovaj motorizovani delfin (ili ajkula) neće zadržati. Kada "zaroni", sposoban je da ide pod vodom do dubine 1,5 metara, nakon čega se mašina automatski vraća na površinu. To je zato što je potreban vazduh za rad Rotec motora zapremina 1,5 litra i maksimalne snage 265 KS, koji pokreće superbrzog delfina.

Motorizovani delfin sposoban je da razvije maksimalnu brzinu od 80 km/h iznad vode, a čak 40 km/h pod vodom.

 

Stručnjaci koji su stvorili ovo "čudo na vodi", ističu da je delfin izuzetno siguran, jer je trup konstrukisan da se sam od sebe vraća u pravilan položaj. "Nos" delfina je spreman da primi potencijalni udarac, a u slučaju incidenta, peraja se sama odvajaju od trupa. 
Cena ovog zanimljivo zabavnog prevoznog sredstva na vodi, iznosi oko 50.000 Eura. Dobra vest je da proizvođač nudi i servisnu podršku, ali za sada samo u USA, Koreji, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

 

 

Izvor: www.automagazin.rs