Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Rafting Tarom

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...



FOČA - Kad kažem veslajte, veslajte! Kad kažem drž'te se, drž'te se! Tu nema zezanja -
izdao je kratku komandu Dejan Ćalasan, jedan od najboljih skipera (kormilara) na Tari, dok je gumeni čamac išao direktno na talas, uzdigao se kljunom, pa opet uronio u reku, između oštrih stena. "Cunami" je polio kompletnu posadu. A onda još jedan. Temperatura vode negde oko tri, četiri stepena, hvala na pitanju.

- Brate, ovo je luuuudilo - otelo se nekom posle prvog udara adrenalina i ledene vode.
- Ne seri, veslaj! - sledila je još jedna precizna komanda.
Najpoznatiji časopis o turizmu i putovanjima nedavno je objavio deset uzbuđenja koja u životu ne smete da propustite. Na trećem mestu je rafting Tarom. Nije ni čudo. Povišeni adrenalin usled prelazaka neukrotivih brzaka koji su u svetskim razmerama ocenjeni ocenom tri na četiri, a Kolorado je malko ispred s čistom peticom, dovode od početka maja do kraja septembra u kanjon Tare hiljade avanturista.

 

Poslednji deo toka Tare, dug 14 kilometara, najatraktivniji je za rafting jer se prolazi ukupno 13 "bukova", mesta na kojima je visina reke različita, i ima stena, pa se stvaraju brzaci.

Preko Brštenačkog buka i buka Borovi stižemo do buka Ćelije.
- Ovde moramo da izveslamo brzo, gadno je, odosmo pravo u stene - upozorio je Dejan. Jedan talas zapljusnuo je ceo čamac, pa onda drugi. Mokri od glave do pete, u ro
nilačkim odelima koja održavaju toplotu, zbog mogućnosti da neko upadne u reku, nakrivljeni na bok, pa onda na "rep", držali smo se za kanape, vesla, malo i za vazduh, uz nekoliko krikova, vrisaka i uzdaha...

A Dejan Ćalasan, kad vikendom ne kormilari Tarom, radi kao oralni hirurg na Stomatološkom fakultetu, gde je asistent. On i brat Duško među prvima su napravili kamp DMD u Bastasima kod Foče, odakle se kreće na rafting. Uz ognjište, pečenje, piće i narodnjake zagrevanje za rafting u kampu DMD traje celu noć. Lumperajka posle raftinga je još luđa. Hirurg i skiper, Ćalasan uz sve to zna da se maši i harmonike: "Ja baraba, a ti vila, sve bih dao kad bi moja bila", odjekivalo je u noći pred ovaj "ispit muškosti", koji masovno polažu i žene.

Naravno, neke se kompletno našminkaju, pa Tarom sve češće promiču kreature s razmazanim krejonom, te se mnogi kunu da su videli čudovište iz Loh Nesa, glavom i bradom. Ranije, neki su se kleli da su po liticama viđali i Radovana Karadžića. Tu su, naime, Čelebići, mesto na kojem se po legendama "krio" doktor Dabić. Jedne godine je Sfor, pošto su ga splavari dozivali i ostavljali mu hranu na obali, ali u šali, izvršio desant na kanjon Tare, ali u zbilji. Radovana više nema u kanjonu, mada mnogi i dalje veruju da je tu negde.

- Ooo, Radovane! Oooo, Ratko! - odjekne i sada među liticama. Ponekad, kažu skiperi, začuje se i odgovor.

GEJ "OPASNOST"
Braća Dule i Dejan Ćalasan raftingom se bave od detinjstva. Odrasli su uz Drinu i Taru. Kamp DMD otvorili su u nedirnutoj prirodi, četiri kilometra od mesta gde od Pive i Tare nastaje Drina. Spava se u planinskim kućicama i pod šatorima, puno je svakog vikenda.
- Dolaze ljudi koji zakratko žele da napune baterije. Od biznismena, umetnika do običnog sveta - kaže Dule. Jedne godine je u kampu boravilo 19 gejeva i jedna lezbijka iz Engleske. To je, šale se domaćini u DMD kampu, bila najveća "opasnost" do sada.

AKO SE PREVRNEMO...
Dejan Ćalasan priča da je važno poznavati svaki kamen, svaki buk, i znati kako i na kom mestu ući u brzake, jer Tara nijedan dan nije ista. Nivo vode opada, svaki put se pojavi neka nova stena. Opasno je upasti u vodu jer brzaci bacaju pravo na oštre stenčuge.
- Ako se prevrnemo, držite se sredine reke, i birajte obalu za izlazak. Pokupiće vas sledeći čamac - instrukcija je koja se dobija na startu, ali se takve stvari retko dešavaju kada kormilare oni koji "suzu Evrope" znaju u dušu.