Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Najbolju ribu na Vrbasu hvata samo vešto kolo

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BANJALUKA - Pecaroši u gradu na Vrbasu, mada imaju na raspolaganju svu savremenu svetsku opremu, ne odriču se ribolova pomoću „banjalučkog kola“ koje su sami osmislili i izradili. Za izlov ribe na banjalučkim vodama, ribolovci koji love na plovak, u većini slučajeva koriste „kolo“, kojim lako vade krupnije primerke mrene i škobalja iz najjačih rečnih brzaka.
Banjalučki ribolovci koji love na plovak, kažu, da gotovo i ne koriste klasične mašinice, jer ova sprava, koja na prvi pogled deluje krajnje prosto i primitivno, omogućava bolju kontrolu sistema od bilo koje mašinice složenije konstrukcije.
Kolo se toliko odomaćilo među banjalučkim plovkarošima, da oni koji pecaju na savremene role gotovo se mogu izbrojati na prste jedne ruke. Ribolovci ističu da je lov kolom u početku komplikovan, ali kada se nauči pravilno rukovati s njim, ribolov postaje veliko uživanje. Problem početnicima predstavlja što kolo nema gotovo nikakav sistem kočenja i omogućava nekontrolisano oticanje silka sa njega. Sa malo vežbe i truda za vrlo kratko vreme taj problem nestaje.

 

- Potrebno je vremena i strpljenja da se kolo nauči koristiti. Stotine metara silka sam bacio dok nisam naučio rukovati njime. Međutim, uz malo vežbe i truda za vrlo kratko vreme taj problem se prevaziđe. U 70 odsto slučajeva kada lovim na plovak koristim banjalučko kolo jer je jer je sa njim lakše loviti nego sa klasičnim mašinicama. Sve se radi jednom rukom i kontra, kočenje i „španovanje“ sistema brže je i jednostavnije nego kod klasičnih mašinica- kaže Vlado Kerkez, dugogodišnji ribolovac.

Kolo odlikuje prosta izrada, jednostavan mehanizam i izgled, a uglavnom se pravi od aluminijuma i, ređe, od plastike. Uz malo pažnje i brige pecarošu može poslužiti i do 20 godina. Banjalučani kažu i da je bitna prednost kola u odnosu na klasičnu mašinicu je njegova cena, jer se za oko 50 maraka dobije vrhunska ribolovna alatka.

Niko ne zna kada su tačno prve mašinice ovog tipa napravljene u banjalučkom kraju, a ribolovci znaju da su današnju konstrukciju osmislili stari majstori i ribari zaposleni u bivšim banjalučkim giganatima „Jelšingrad“ i „Rudi Čajevec“.

Jedan od retkih ljudi koji još pravi banjalučko kolo je i Sretko Erak, koji je kolo počeo da pravi iz ljubavi prema pecanju još pre 20 godina. Godišnje proizvede oko stotinjak ovih mašinica jer je potražnja za njima mala. Maloj potražnji, kaže, doprinosi i to što ova sprava može da traje dugo.

- Banjalučko kolo se uglavnom koristi na brzim vodama, kakav je Vrbas, dok na mirnim vodama i jezerima nema nikakvog efekta. Sve se radi jednom rukom, a prednosti su u tome što je lakša kontrola plovka, brže španovanje, brža kontra, interesantnije umaranje ribe i bolje čuva silk. Uspešnost pecanja na “kolo” zavisi, pre svega, od veštine ruku i prstiju ribolovca, koji kontrolišu sve, a za savladavanje te veštine potrebno je više vremena i strpljenja nego obično- kaže Erak. Dodaje da je najveća mana “kola” dužina izbačaja, koja je manja nego sa rolom.

Ribolovci, takođe, ističu da nijedna vrhunska mašinica ne poseduje ono što kolo ima, a to su brzina kočenja i kontriranja, kapacitet najlona, lakoća kola što pecanje čini vrhunskim.

Korisni banjalučki plovak

U Banjaluci se, danas, mesečno proda jedno ili nijedno “kolo”, a prodaja malo poraste u toku leta, kada ga kupuju uglavnom Banjalučani raseljeni po Zapadnoj Evropi, Kanadi i Australiji. Pored kola, grad na Vrbasu je poznat i po “banjalučkom plovku” koji se, takođe, koristi samo na Vrbasu. Plovak se pravi od drveta balzo, a odlikuje se neobičnom aerodinamičnošću. Serijski se ne proizvodi, zbog male potražnje i prodajne cene.

 

 Izvor: www.blic.rs