Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Štrand ceo vek ponos grada

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Najlepša plaža na Dunavu, novosadski Štrand zvanično je otvoren 1911. godine što znači da je sezona pred nama jubilarna, jer u njoj omiljeno kupalište Novosađana puni 100 godina.

Prema rečima portparola „Gradskog zelenila” Ivana Nožinića upravo zbog ovog jubileja biće izdata monografija Štranda, u planu je izgradnja još igrališta za decu a programi na plaži biće mnogo bogatiji nego prethodnih godina.

Pre jednog veka, kada je plaža otvorena, kupaći kostimi koji su tada mogli da se vide na Štrandu nimalo nisu ličili na današnje, i više su sakrivali nego što su otkrivali. Uz ulaznicu je išao i obavezni kupaći kostim, koji je morao da zadovolji stroga pravila. Tokom dvadesetih godina prošlog veka je iščezla je podela na ženska i muška kupališta a kupaći kostimi su sve više privlačili poglede. Do Štranda je tada vozio tramvaj „«Trčika„» koji je polazio iz Železničke ulice.

Danas se „Štrand” prostire na sedam hektara zelenih površina i skoro isto toliko peščanih. Duž 700 metara plaže posetioci uživaju i u hladu oko 400 stabala i šiblja. Za bezbednost kupača i posetilaca brinu spasilačka i redarska služba, a o zdravlju dežurni lekar. Tokom vrelih letnjih dana na”Štrand” dođe oko 15.000 posetilaca. Na raspolaganju im je 700 kabina a i ugostiteljski i zabavni sadržaji za sve uzraste. Ponudu upotpunjavaju i brojne kulturne i sportske manifestacije.

 

Izvor: www.dnevnik.rs