Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ozračena i morska hrana!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Radijacija u Tihom okeanu više miliona puta iznad dozvoljene. * Zabranjuje se skupljanje i konzumacija školjki, rakova, riba, algi. * Tokio zatražio pomoć od Moskve
TOKIO - Zabranjeno pecanje, skupljanje školjki, rakova i algi!
Japanski zvaničnici saopštili su juče da je visok stepen radijacije detektovan u ribi, te da je radioaktivnost vode koja curi iz nuklearke u Fukušimi u Tihi okean više miliona puta iznad dozvoljene. Jukio Edano, sekretar kabineta vlade, izjavio je da je nivo zračenja u svežoj ribi pokazao kako će morati da prošire zabranu i na skupljanje i konzumaciju školjki, rakova ali i ostalih plodova mora.

 

 

Očitavanja koja su urađena u subotu u betonu spoljnog omotača zgrade turbine na reaktoru 2 pokazivala su da je nivo radijacije za sedam i po miliona puta viši od dozvoljenog, rekao je zvaničnik TEPCO, kompanije koja upravlja elektranom.
Japan je od Rusije juče zatražio hitnu pomoć, zahtevajući da im se dopremi podmornica „Suzuran“, specijalno dizajnirana da se bori protiv radijacije i radioaktivne tečnosti. Ovaj brod korišćen je i u černobiljskoj krizi.

 

U međuvremenu, kako je javio BBC, zvaničnici u regionu Fukušime počeli su da sprovode hitan program merenja nivoa radijacije u školskim dvorištima. Tokom dva naredna dana biće prekontrolisano više od 1.400 škola i obdaništa. Zvaničnici su saopštili da deca mogu da borave napolju, izuzev u zoni od 30 kilometara oko nuklearke „Fukušima“.

Broj nastradalih i nestalih u razornom zemljotresu i cunamiju koji je usledio posle njega u Japanu popeo se na 27.668 - u nesreći je poginula 12.321 osoba, a 15.347 vode se kao nestale.

Japanci su juče najavili i da će oko 60.000 tona radioaktivne vode, za koju se veruje da je potopila prizemlja zgrada reaktora i podzemne hodnike koji ih spajaju u oštećenoj nuklearnoj centrali, biti ispumpano kako bi se omogućili radovi na saniranju posledica.

Da bi konačno zaustavili oticanje vode, operatori će ubaciti „staklenu vodu“ u oštećene delove dna jame, gde, kako se veruje, otiče radioaktivna voda. Prethodni napori tokom vikenda da se isticanje radioaktivnih materija kroz pukotinu u betonskoj jami spreči ulivanjem betona, a zatim mešavinom polimera, nisu dali rezultate.

 

Izvor: www.kurir-info.rs