Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Srbiji Dunavom plovi 30 milijardi evra

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Srpski neimari bi ove godine mogli imati više posla u zemlji jer se, osim izgradnje autoputeva i projekata u okviru pomoći građevinskoj industriji, pripremaju i radovi koji se odnose na Koridor 7, odnosno reku Dunav.

Sekretar Odbora za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić izjavio je za naš list da se radi o dugoročnom projektu ulaganja u rečni koridor od najmanje deset godina, koji će premašiti 100 milijardi evra, od kojih će oko 30 milijardi biti odvojeno za Srbiju. 

 

– EU je već obezbedila 110 milijardi evra za rečni koridor podunavskih zemalja, od kojih će 12 do 17 milijardi biti izdvojeno za Srbiju – kaže Goran Rodić. – Kako koji projekat bude gotov, počeće da se realizuje, a neki su već spremni. Prioritet je Kanal Dunav–Tisa–Dunav i sređivanje luke i obaloutvrde kod Apatina, ali i brojni drugi poslovi, od uređivanja plovnog puta, korita Dunava, izgradnje luka, hotela, do tržnih centara – kaže Rodić. – Poslovi će obuhvatiti i Moravski sliv, koji je prezagađen i koji treba detaljno očistiti. 

 

 

Ako se zna da je prevoz vodenim putevima nekoliko puta jeftiniji od transporta drumskim saobraćajnicama ili železnicom, onda je dobra vest to što je prioritet dat Kanalu DTD, koji se gradio 20 godina, počev od 1957, s idejom da godišnji transport vojvođanskim kanalima dosegne promet sedam miliona tona robe. Međutim, najveći promet zabeležen je 1979. godine od 4,2 miliona tona robe, a već 15 godina se „drži” na istom nivou između milion do maksimalno dva miliona tona robe godišnje, što je ispod realnih očekivanja. 

 

 

Iako je dogovoreno da svi projekti moraju biti pripremljeni do 2014, kada mora da počne njihova realizacija, u Srbiji će se početi i pre jer smo se naučili da bez gotovih projekata nema para pa smo požurili s njihovom izradom. Reč je o obimnim radovima koji će zaposliti velik broj radnika, posebno na izgradnji robnih terminala.

 

 

EU planira ulaganje ogromnih para jer je Dunav jedini koridor koji ne može biti zaobiđen na transportnoj mapi Evrope. Taj plovni put biće jedan od prioriteta i Srbije i veruje se da će programi koji se pripremaju učiniti od Dunava koridor zapošljavanja. Imamo povoljne ekonomske i geografske karakteristike za teretni, putnički i turistički vodni saobraćaj jer je Dunav u Srbiji plovan celom dužinom od 588 kilometara, što predstavlja blizu 23 odsto njegove ukupne plovne dužine. 

 

 

Panevropski Koridor 7 je jedan od najvažnijih evropskih puteva, a zajedno s Rajnom i Majnom predstavlja najvažniji vodni put na kontinentu. Zbog činjenice da je rečni transport jedan od najjeftinijih vidova prevoza robe i da se u budućnosti očekuje njegova ekspanzija, jasno je zašto je EU opredelila velike pare za njegovo osposobljavanje i dala mu prioritet. Namera da se Dunavom poveže Baltičko i Crno more pruža veliku šansu Srbiji.

 

 

Izvor: www.dnevnik.rs