Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Kolos pregazio Dunav

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Uprkos kišovitom i vetrovitom danu, juče je na novom mostu preko Dunava kod Beške spojen centralni raspon preko reke dugačak 210 metara, koji je jedan od najdužih u sistemu prednapregnutih betonskih greda,a ceo most bi trebalo da bude završen do kraja septembra da bi 1. oktobra bio pušten u saobraćaj.

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić prepustio je novinarima da polože poslednju lopatu betona u nedostajući kvadratni metar centralnog raspona nad rekom, ističući da je to velika pobeda graditelja, čime je završena najsloženija faza u izgradnji tog mosta koji će biti dugačak 2.205 metara.

Novi most preko Dunava kod Beške na putnom Koridoru 10 najduži je most koji se trenutno gradi u Evropi. Centralni raspon mosta od 210 metara je među najdužim u svetu u sistemu prednapregnutih greda.

Tender za izgradnju mosta je raspisan 2006. godine, a radovi su počeli 2008. pored starog mosta, koji je projektovao inženjer Branko Žeželj. Ugovorena vrednost radova za izgradnju novog mosta, koji će biti isti kao stari, iznosi 33,7 miliona evra, a kredit je odobrila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Pošto su bili neophodni i neki nepredviđeni radovi, troškovi izgradnje će biti nešto veći. 

U taj most biće ugrađeni najkvalitetniji građevinski materijali po najnovijim svetskim standardima. Reč je o najboljim kablovima za prednaprezanje, ležištima, dilatacionim spojnicama, hidroizolaciji, betonu i drugim materijalima. Izgradnja mosta je veoma komplikovana pošto je gradilište smešteno nizvodno, na svega 4,35 metara od kolovoza postojećeg mosta, odnosno na 19,4 metra od stubova koji nose stari most.

Gradnja se obavlja po tzv. žutom fidiku, koji podrazumeva projektovanje i izgradnju, a paralelno se grade i pristupni putevi dugi oko tri kilometra. Stari most je „Mostogradnja” izgradila 1976, kada je bio najduži u Evropi i rekorder u betonskim prednapregnutim gredama. Trideset pet godina posle, austrijska „Alpina” je spojila isti raspon na novom mostu, ali prvi put te vrste. 

Ministar Mrkonjić je rekao da će severni krak Koridora 10 od Horgoša do Beograda u potpunosti biti završen do kraja godine, a ceo koridor do 2014, objašnjavajući da je reč o velikim projektima koji obično idu na pleća više vlada. Međutim, kako je istakao, novac je obezbeđen, i to 1,195 milijarda evra, i stvoreni su preduslovi da se i naša preduzeća kandiduju zajedno sa stranim kompanijama. 
 

Tužba za koncesiju pred ukidanjem

 

Direktorka „Alpine” u Beogradu Nevenka Sinđić izjavila je za naš list da je tužba protiv Srbije zbog propale koncesije Horgoš–Požega još uvek zamrznuta, ali da se pripremaju za pregovore s Vladom da se stavi van snage. „Alpina” u našoj zemlji radi i na drugim deonicama Koridora 10 i angažuje na stotine domaćih kompanija kao izvođače ili dobavljače.

 

 

Izvor: www.dnevnik.rs