Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Dunavska strategija velika šansa za Srbiju

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BEOGRAD - Učešćem u "Dunavskoj strategiji" Evropske Unije, Srbiji (sa 24 opštine koje direktno izlaze na Dunav i sa preko 80 opština koje mu gravitiraju) se otvaraju velike mogućnosti vezano za razvoj infrastrukture, zaštite životne sredine, turizma, transporta i dr.
Sveobuhvatna strategija EU za Dunavski region je bazirana na tri stuba: uspostavljanju sistema bezbedne plovidbe i razvoju transporta i prateće infrastrukture, zaštiti životne sredine i održivom korišćenju prirodnog bogatstva i ekonomskom razvoju i jačanju regionalne saradnje i partnerstva u regionu Podunavlja.
Za dunavske projekte već su obezbeđena značajna bespovratna sredstva evropske pomoći. Reč je o 6,5 miliona evra za revitalizaciju Golubačke tvrđave i 5 miliona evra za lokalnu infrastrukturu u Velikom Gradištu. Za preostalih 7 miliona evra, uskoro će biti raspisan javni poziv lokalnim samoupravama da kandiduju podunavske projekte, koji su već spremni za finansiranje. U ime EU, taj posao vodiće austrijska i portugalska državna Agencija za pomoć. Ova sredstva predstavljaju početni ulog u razvoju Podunavlja, jer će u periodu od 2014. do 2020. godine u budžetu EU za ove projekte biti izdvojena značajnija sredstva.
Region Dunava obuhvata 14 država, od Nemačke na izvoru, do Ukrajine na ušću u Crno more. Osam zemalja su članice EU, a u slivu Dunava, koji obuhvata prostor od 800 hiljada km2, živi oko 115 miliona stanovnika ove zajednice. To znači da je svaki peti stanovnik EU stanovnik podunavskog regiona. Inače, Dunavska strategija nije fokusiranja samo na pribrežne države uz Dunav, već i na ceo dunavski sliv.

 

 

Izvor: www.seebiz.eu