Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Zahlađenje „preseklo" ribu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Na Dunavu kod Smedereva na „muvanje" se mogao prevariti poneki smuđ težak do dva kilograma, izveštava Ivan Milovanović, koji kolegama preporučuje da kedere u jutarnjim časovima nahvataju na Jezavi ili tzv. mrtvom dunavcu.
Iz požarevačke prodavnice „Kod dva soma" javljaju da je promena vremena pokvarila rad babuške na Toploj Mlavi, gde su krajem aprila i početkom maja ostvarivani odlični ulovi te ribe. Na Kostolačkom dunavcu su hvatane sitna bela riba i poneka štuka.

Na Velikoj Moravi od Ljubičevskog mosta do ušća u Dunav padne tek pokoji smuđarak u meri, ali bela riba nije pri apetitu. Ni na terenima oko Svilajnca, Jagodine i Paraćina nije bilo bogzna kakvih rezultata, što zbog lovostaja, što zbog kiše i zahlađenja. Štuka i smuđ se nisu javljali.

Slabo na Moravi

- U kruševačkom kraju ribolovci su više pecali na stajaćicama nego na Zapadnoj Moravi - kaže Vladica Radojević, i dodaje da su na većini bara lovljeni babuška, sitna bela riba i cverglan.

Krupan srebrni karaš je radio i na jezeru Ćelije, gde većina kolega ne mari za lovostaj na soma i deveriku. Ni retki pecaroši koji su odlazili na Zapadnu Moravi nisu se previše obazirali na zabranu lova bucova i klena, pored kojih se na plovak dobijao i šljivar.

Riba nije mnogo aktivnija ni na moravskim terenima na području Trstenika, Vrnjačke Banje i Kraljeva, odakle povremeno stižu informacije o ulovima sitne bele ribe i poneke štuke, koja se dobijala na okolnim barama. Radojica Popović iz Raške navodi da se i na stajaćicama kraj Ibra pecaju sitnija štuka i bela riba. Na Ibru se dubinski hvatala krkuša, a plovkaroši na crviće dobijali su poneku nosaru. Na jezeru Gazivode rade belica i babuška. Smuđ još nije krenuo.

Prema rečima Dragiše Andrića, Sava kod Šapca je niska i prilično bistra. Varaličari su uglavnom jurili štuku, na naperima u Orašcu se javljao i sitniji smuđ, a špornovi u Dragojevcu i Provu su još pod vodom. Na Mišarskoj šljunkari bilo je ulova babuške, bele ribe i štuke, Cerski kanal je davao bodorku i babušku, a na Dobravi je najaktivnija krupatica.

Na Drini još traje mrest skobalja i većina ribolovaca poštuje zabrane, dok vrste koje nisu u lovostaju slabo rade. Vodostaj je povišen, a protok se uglavnom zadržava na oko 450 „kubika", navodi Rajko Pavlović iz bajinobaštanskog „Belvija". Slične informacije stizale su nam ovih dana i sa terena oko Ljubovije i Loznice. Od Miodraga Ćirića saznajemo da se na Zvorničkom jezeru solidno lovila štuka.

Smuđ na Bovnu

Na Bovanskom jezeru je počeo da se javlja manji smuđ. Primerke do kilograma hvatali su varaličari na silikonce, ali i pojedini dubinkaši, javlja Miodrag Radojičić iz Niša. Plovkaroši su petljašima lovili uglavnom beovicu, dok su fideraši lepo prolazili u pecanju babuške. Na okolnim barama javljala se sitnija babuška, a na Južnoj Moravi i Nišavi nije bilo dešavanja vrednih pažnje.

Bratislav Kodalović iz Leskovca kaže da značajnijih ulova nije bilo ni na leskovačkom delu Južne Morave i njenim pritokama. Lovostaji se uglavnom poštuju, pa su malobrojni ribolovci dobijali ponekog šljivara, koji je nešto bolje radio kod Lokošnice. Na Lipovačkim barama na kedera padala je pokoja štuka, dok se na plovak peca sitna babuška. Na Barju je navodno počeo da se javlja smuđ, ali tu informaciju nismo uspeli da proverimo do zaključenja ovog broja.

Kreće „baba"!

Maj je kao stvoren za pecanje babuške na ravničarskim rekama i kanalima. Bez obzira na to da li lovite na plovak ili dubinski, u ovom mesecu se po pravilu hvataju krupni komadi, u šta se u utorak uverila i ekipa lista „Ribolov", pecajući velike „babe" na ušću Tople Mlave u Dunav. Reportažu o toj fideraškoj akciji možete pročitati u „Ribolovu", koji će se na kioscima pojaviti u sredu.

Izvor: www.pressonline.rs