Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Proradila riblja staza

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

{youtubejw}I9kCNmobwzU{/youtubejw} Reka Drina ima ribe u izobilju, pokazuju merenja na ribljoj stazi kod Hidroelektrane "Zvornik". Svake godine, u vreme mresta polovinom aprila, otvara se riblja staza kako bi se riba iz donjeg toka Drine kretala u Zvorničko jezero.
Skobalj, klen, rečna mrena neke su od vrsta bele ribe koje su Drinom uzvodno krenule u Zvorničko jezero da se mreste. Ribolovci, koji riblju stazu otvaraju svake godine u vreme mresta polovinom aprila, kažu da u Drini nema vrste koju ne možete upecati.

"U Drini ima šarana, mrene pa i smuđa, dobrim delom deverike, mladice i klena", rekao je  Jusuf Buljubašić, ribolovac iz Malog Zvornika.

Ribolovci kažu da se sva riba kreće desnom stranom, a da bi se ulovila, potrebna je upornost.

Staza ublažava efekat pregrađivanja reke branom i omogućava nesmetan prolazak riba.

"Pratimo populaciju riba koje iz donjeg toka reke, ispod hidoeleltrane prelaze uzvodno i idu put mresta, gde mi pratimo vrste riba i njihovo migriranje", kaže načelnik Inspekcije za zaštitu voda Vesna Mitrović.

Hidroelektrana "Zvornik" jedina u zemlji ima riblju stazu koja se redovno otvara od 2003. godine. Svake godine, obavljaju se i merenja dužine, težine, količine i vrsta riba.

"Na osnovu rezultata od prošle godine, procenjeno je da je otprilike oko osam tona ribe prošlo kroz riblju stazu", naveo je upravnik ribarskog područja „EKO DRINA" u Ljuboviji Mirjana Ivanović.

Decembarske poplave donele su velike količine riblje mlađi iz kaveza uzvodno, što je, kako kažu stručnjaci, obogatilo riblji fond, posebno šaranske mlađi. Pored deficita u Srbiji i krize ribarstva, Drina ima ribe u izobilju.

 

Izvor: www.rts.rs