Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Naftna kompanija Shell gradi plutajuću rafineriju za obradu gasa

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

SIDNEY - S obzirom da su nalazišta nafte u vodi sve udaljenija od obale, nemačka naftna kompanija "Shell" gradi plutajuću platformu za skupljanje gasa ali istovremeno, i za njegovu obradu, bez potrebe za transportom do rafinerije na kopnu.
Projekat "Prelude" kako se naziva ova najveća plutajuća naftna platforma, vredan je oko 10 milijardi dolara. Platforma će se koristiti na kompanijinom polju koje se takođe naziva "Prelude" i nalazi se 200 kilometara od zapadne obale Australije.
Brod će omogućiti skupljanje gasa pomoću platformi za bušenje i, istovremeno, njegovu obradu.
Gas se nakon estrakcije premešta na posebne produkcijske platforme, odakle se onda odvodi cevima u brod, gde se pretvara u tečno agregatno stanje hlađenjem na -162 C.
Ovim procesom se skoro 600 puta smanjuje zapremina gasa. Nakon toga se prebacuje u tankere koji ga mogu transportovati širom sveta.
Brod dug 488 metara i težak 260.000 tona kada je prazan i 600.000 kada je pun,dizajniran je tako da na moru može izdržati uragan pete kategorije.
Brod će biti sagrađen u južnokorejskom brodogradilištu. Koristiće se pet puta više čelika nego što se koristilo pri izgradnji mosta u Sidnejskoj luci. Trebao bi biti završen do 2017. godine. Na polju Prelude će biti usidren 25 godina.

 

 

Izvor: www.seebiz.eu