Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Prezenatcija najvećeg nacionalnog parka u Srbiji

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nacionalni park Đerdap održaće sutra u Turističkoj organizaciji Srbije, prezentaciju svojih turističkih potencijala, uz otvaranje izložbe umetničke fotografije Dunav i život Ivana Radojkovića iz Kladova.

Najveći nacionalni park u Srbiji - Derdap nalazi se na samoj međunarodnoj granici sa Rumunijom, ukupna površina parka iznosi 63.608 hektara, a zaštitnom zonom obuhvaćeno je 93.968 hektara.

 

Osnovni prirodni fenomen područja čini grandiozna Djerdapska klisura, kroz koju protiče reka Dunav, a park se prostire na oko 100 kilometara njegove desne obale. Od Golupca do Karataša kod Kladova, obuhvata uzani šumoviti brdsko-planinski pojas, širine dva do osam kilometara uz Dunav, koji se izdiže iznad Dunava od 50 - 800 metara nadmorske visine.
Područje Djerdapske klisure proglašeno je za nacionalni park 1974. godine. Osnovna odlika parka je velika šumovitost, na više od 64 odsto površine i izrazito bogatstvo i raznovrsnost biljnog i životinškog sveta, geomorfoloških oblika i kulturno-istorijskih spomenika od najstarijih epoha do danas
Na prostoru parka opstaje preko 1.100 biljnih vrsta, a raznolikost staništa i zajednica odrazila se i na životinjski svet, koji takođe ima obeležje reliktnosti. Na tom prostoru se mogu sresti medved, ris, vuk , šakal, štekavac, sova ušara, crna roda kao i mnoštvo drugih vrsta.
Vrlo povoljni uslovi za život, omogućili su stalno prisustvo čoveka, o čemu svedoče mnogi arheološki nalazi i kulturno-istorijski spomenici, kao što su naselje Lepenski Vir, arheološki lokaliteti poput Dijane Golubački grad, ostaci Trajanovog mosta, Trajanove table i rimskog limesa, raznovrsni kasteli i primerci narodne srpske arhitekture.
Oko devet odsto, odnosno 5.500 hektara površine Nacionalnog parka čini deo Dunava koji pripada Srbiji, što ga čini i rečnim nacionalnim parkom.
Dolina Dunava sastavljena je od tri kanjonsko-klisurske doline- Golubačka tvrđava sa Dunava, dugačka 14,5 kilometara, a široka 230 metar, Gospođin Vir dužine 15 km i najmanje širine 220 m i Kanjon Velikog i Malog Kazana dužine 19 km i najmanje širine 150 m.
Tu su i tri kotline -Ljupkovska, Donjomilanovačka i Oršavska.
Na prezentaciji će biti predstavljeni programi obilaska parka, kao i promotivni materijal i publikacije - turističko-geološka karta NP Djerdap, "Eko bukvar“ i audio CD "Zvuci prirode". 

 

 

Izvor: www.economy.rs