Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Vožnja niz bujicu adrenalina

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Avanturizam - rafting na brzim rekama sve popularniji kod nas. Za tri dana, u proseku potrebno, oko 140 evra. Bitne prikladne odeća i obuća.
Nepredvidivo spuštanje niz brzake, dok vas ledena voda zapljuskuje sa svih strana, mokri do gole kože, grčevito se držite za konopce da ne biste upali u reku - neki i ovako doživljavaju svoj letnji odmor! Sve je veće interesovanje naših ljudi, ali i stranih turista za splavarenje Tarom, Drinom, Limom ili Ibrom, koje pruža jedinstveni doživljaj uz nekoliko dana spavanja u šatoru i domaću kuhinju.

Organizator najčešće obezbeđuje određeni deo opreme, a u tu uslugu su uključeni vodiči, čamci, vesla, kao i pojasevi za spasavanje, sigurnosne kacige i neoprenska odeća i obuća. Važno je proveriti da li u „aranžman" ulaze i šatori, vreće za spavanje i podloge.

Jako je bitno, za one koji prvi put splavare, da ponesu prikladnu odeću i obuću. Tako, koliko god je toplo preko dana, treba u torbu staviti i topliju jaknu, šuškavac ili kabanicu, trenerku i obuću za kišu. Organizatori upozoravaju da se ne nose „fensi" stvari, jer mogu lako da se oštete u vodi.

Kako su avanturisti stalno u kontaktu sa vodom, ali i izloženi suncu, treba da ponesu i kapu ili kačket, naočare obezbeđene posebnom trakom, ronilačko odelo i kupaći kostim ispod odeće.

Kako se u čamcu može provesti i po nekoliko sati tokom spusta, profesionalci savetuju da se „putnici" dobro opreme. Sa sobom treba da ponesu torbicu sa neophodnim namirnicama, koja se mora čvrsto vezati ili za telo vlasnika ili čamac.

Vodiči ne preporučuju da se nose telefoni, fotoaparati, ali ili neki drugi vredni predmeti, jer mogu lako da završe u vodi.

Preko „Alfa splavarenja" avanturisti mogu da se spuštaju niz Lim tri dana tokom juna za 149 evra, dok je splavarenje najdužim kanjonom u Evropi, Tarom - 92 evra za jedan spust i 138 za dva. „Bruno raft" nudi uživanje na Ibru za dva dana, koje staje 5.500 dinara bez prevoza, dok se na jezero Međuvršje može za oko 5.000 dinara. Uz pomoć „Magelana" organizuju se trodnevne ture za Taru, po ceni od 135 evra sa prevozom.

Vodiči kažu da je hrana u čamcu gotovo obavezna, jer rafting crpi dosta energije, pogotovo početnicima. Zato je najbolje poneti sa sobom neko voće, hermetički zatvorene čokoladice i bilo koju hranu koja ne propušta vodu. Tu su i mast za usne i krema za sunčanje, jer su putnici u čamcu konstantno izloženi suncu.

 

Izvor: www.gdesitnacija.com