Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Đaci više ne plivaju do škole

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Više desetina učenika iz jednog siromašnog filipnskog sela više neće morati svakodnevno da pliva duže od jednog kilometra da bi stigli do škole, jer su im donatori obezbedili motorni čamac.
Akciju prikupljanja novca za kupovinu čamca pokrenuo je jedan bloger preko Fejsbuka, kada je slučajno saznao na koji način deca iz sela Lajag idu u školu. 
Kada su danas krenula u školu posle dvonedeljnog raspusta, decu je sačekao novi žuti čamac nazvan "Nova nada", koji će ih ubuduće prevoziti do obale. 
Učiteljica Rakel Bangajan izjavila je da će sada svima biti lakše, jer su đaci do sada u školu dolazili mokri, a često i sa potpuno mokrim knjigama i sveskama, koje su morali da drže iznad vode dok su plivali. 
U Lajagu živi oko 220 porodica, čiji se članovi bave ribarstvom i uzgajanjem algi. Tu su se doselili osamdesetih godina prošlog veka bežeći od borbi koje su vodile vladine snage sa muslimanima separatistima na obližnjem ostrvu Jolo. 
Džej Džaboneta, koji je pokrenuo akciju prikupljanja novca za kupovinu čamca, kaže da je u oktobru prošle godine saznao na koji način deca idu u školu. 
"Deca bi stopirala ribarske čamce, a kada ih ne bi bilo, plivali bi do škole. Posebno me je dirnulo to što niko od njih nije izostajao sa nastave, jer školu vide kao jedini način da se spasu siromaštva", rekao je Džaboneta.

 

 

Izvor: www.b92.net