Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Srbi pojeli ozračenu somovinu?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BEOGRAD - U svetu zabranjen, kod nas se jede „na veliko!“
Tek sledeće nedelje u Srbiji će početi da se rade analize kvaliteta vijetnamskog soma - pangasijusa, čiji su uvoz zabranile mnoge zemlje EU i Amerika zbog sumnje da je radioaktivan i da sadrži teške metale. To je za Kurir potvrdio Goran Papović iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača, dok je veterinarska inspekcija saopštila da je samo tokom prošle godine u Srbiju uvezeno čak 5.000 tona ove ribe!
Da stvar uopšte nije naivna, upozorava prim. dr Ljubomir Pfaf, naš najpoznatiji nutriciolog, koji za Kurir kaže da, ukoliko se često jede meso tako zagađene ribe, može doći do potpunog raspada imunobiološkog stanja organizma.
- Može da izazove i obolevanje svih organa, naročito centralnog nervnog sistema, organa za varenje i bubrega. Pošto je jetra glavni filter u čovekovom organizmu, ona prva strada, a ceo organizam se truje i postepeno gasi - objašnjava Pfaf i navodi da naš list radi ispravnu stvar istražujući ovu temu.
- Uvozimo sve i svašta. S druge strane, uvoz „pange“ u Srbiji se kontroliše. Ali, to što su zapadne zemlje zabranile uvoz je vrlo jasna poruka - kaže prim. dr Pfaf.
Razlog zbog čega su se mnoge države odlučile na „bojkot“ ove ribe je sumnja u ispravnost tehnologije njenog uzgoja, odnosno loše ekološko okruženje. Veruje se da su oni odrastali u vodi prepunoj teških metala, radioaktivnih elemenata, pa čak i genetski modifikovanih organizama.

 

 

Inspekcija: Riba je dobra!

Sanja Ćelebićanin, načelnica Republičke veterinarske inspekcije, kaže za Kurir da je čula za zabranu uvoza „pange“ na Zapadu.
- Kod nas je potpuno drugačiji sistem kontrole uvoza. Pre izdavanja rešenja o dozvoli uvoza, uzorci ribe idu u laboratorije na ispitivanje - objašnjava ona. Jadranka Beravš, zadužena za veterinarsku pograničnu kontrolu, tvrdi da su sve pošiljke vijetnamskog soma dosad bile u redu.
„Zdravoskop“: Ne daju nam odgovor!

Zorica Marković, koordinatorka projekta „Zdravoskop“, internet portala koji je takođe objavio informacije o potencijalnoj štetnosti „pange“, kaže za Kurir da su oni bezuspešno pokušavali da dobiju odgovore od nadležnih o čemu se radi.
- Osim Amerike i zemalja EU, gde je uvoz zabranjen, i Britanci ne preporučuju građanima da jedu „pangu“, jer je njegovo meso zagađeno - kaže Markovićeva.
Papović: Obeštećenje!

- Vrlo brzo ćemo imati rezultate tih analiza. Ukoliko se dokaže da su potrošači jeli „pangu“ lošeg kvaliteta, koja sadrži teške metale i genetski modifikovane organizme i koja je radioaktivna, mogu da traže obeštećenje - kaže Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača.
Činjenice

* rečna riba
* gaji se u bazenima na obali Mekonga
* meso je lošijeg kvaliteta
* jeftin
* zabranjen u Americi i EU
* u Srbiji je na svakoj tezgi
Sumnja se da sadrži

* teške metale
* GMO
* antibiotike
* radioaktivne elemente

 

 

Izvor: www.kurir-info.rs