Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Dodik, Berluskoni i Mrkonjić zajedno grade HE "Srednja Drina"

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Predsednik Republike srpske Milorad Dodik i italijanski premijer Silvio Berluskoni dogovorili su se u Rimu juče da će Vlada Italije osigurati finansijsku konstrukciju za realizaciju projekta izgradnje hidroenergetskog sistema "Srednja Drina" u koji su uključene RS, Italija i Srbija, prenosi SRNA.

U Italiji je boravio i Milutin Mrkonjić, ministar infrastrukture i energetike, koji se sa predstavnicima italijanske vlade dogovorio da se za vreme zasedanja dve vlade sredinom juna u Beogradu potpišu sporazumi u vezi sa srednjom Drinom.

- Na bazi zajedničkog poduzeća koje će biti formirano bit će urađeni zajednički projekti - RS će dielom biti suvlasnik zajedničkog preduzeća - rekao je Dodik.

Projekat "Srednja Drina" podrazumeva izgradnju hidroenergetskog sistema, koji bi trebalo da počne za dve godine, a vrednost investicije procijenjena je na 830 mil EUR. Predloženo tehničko rešenje na srednjem toku Drine podrazumijeva izgradnju tri hidroelektrane u kaskadi - Dubravica, Tegare i Rogačica, ukupne instalisane snage 321,45 megavata sa prosečnom godišnjom proizvodnjom struje od oko 1.200 gigavat-časova.

"Elektroprivreda Republike Srpske" i "Elektroprivreda Srbije" u septembru prošle godine zaključili su sporazum o zajedničkoj izradi studije opravdanosti za HE "Srednja Drina" sa idejnim projektom, nakon čega su preliminarni sporazum o saradnji na tom projektu sklopili EPS i italijanska kompanija "Seci Energia".

 

Izvor: www.ekapija.com