Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Novo istraživanje recikliranja brodova ide u dobrom pravcu, rešenje uskoro na vidiku

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Svi znamo za situacije kada se stare šasije i karoserije automobila tope za svrhe recikliranja, ali šta se dešava sa kompozitnim trupovima i superstrukturama čamaca i manjih brodića koji su izgubili svoju namenu i čiji je vek prošao. U suštini ne dešava se mnogo. U najvećem broju slučajeva završe negde nasukani, spaljeni ili razlupani.

Međutim, rešenje za ovaj problem bi moglo da bude na putu jer su istraživači uspeli da otkriju novu metodu za odvajanje kompozitnih komponenata za buduću ponovnu upotrebu. Mnogi delovi kompozitnih čamaca se prave od poliestera i fiberglasa što kao rezultat daje lagane i snažne materijale. Molekularne veze između dve supstance su veoma jake, što čini težim njihovo odvajanje. Ovo je odlično kada se treba probijati kroz talase, ali je loše za reciklliranje.

Pre tri godine, norveška kompanija za recikliranje Veolia je udružila napore sa kompanijom SINTEF Materials and Chemistry i još nekima sa ciljem pronalaženja načina da se ovaj problem reši. Izazovi i dalje postoje, ali istraživanja idu u dobrom pravcu sa nadom za skoro rešenje problema.

 

Izvor: www.moto.rs