Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Budvanin upecao carsku ribicu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ribar iz Budve Miko Boljević ulovio je kod ostrva Sveti Nikola carsku ribicu dugu skoro metar i tešku 1,5 kilograma, što je drugi naučni dokaz prisustva te vrste u Jadranu.

"Prvi primerak koji je Miko ulovio 17. juna 2007. godine nismo videli i zabeležili njegove karakteristike, ali ovaj jesmo, pa će podaci uskoro biti objavljeni u naučnom časopisu `Akta Adriatika`", rekao je direktor Instituta Aleksandar Joksimović.

On je naveo da je ulovljena riba ženka, puna ikre i u fazi mresta.

"Ulov je značajan sa stanovišta nauke, jer ova vrsta nije svojstvena Mediteranu i Jadranu, već Atlantskom okeanu, pa se njeno pojavljivanje povezuje sa klimatskim promenama", pojasnio je Joksimović.

Carska ribica je u Mediteranu prvi put ulovljena 90-ih godina prošlog veka kod obala Maroka, gde je iz Atlantika došla kroz Gibraltar.

U Jadranu je prvi put ulovljena 1995. godine kod Barija.

"Današnji primerak je ulovljen na dubini od pet metara u mreži polandari, a podaci će biti prosleđeni profesoru Jakovu Dunčiću iz Instituta za okeanografiju i ribarstvo iz Splita", rekao je Joksimović.

On je dodao da je riba, s obzirom na veličinu, predator koji se hrani manjom plavom ribom, sardelama i inćunima i da nije opasna za kupače.

"Pretpostavka je da nije jedina i da će nakon mresta značajnije uspostaviti svoju populaciju ovde", rekao je Joksimović.

Izvor: www.mondo.rs