Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Most kod Beške skoro kao kineski

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beška -- Dok Kinezi most od 42 kilometra izgrade za četiri godine, srpskim građevinarima je za most na Dunavu kod Beške dugom tri kilometra trebalo tri godine.

Ipak, resorni ministar Milutin Mrkonjić je očigledno tim tempom zadovoljan i pojavio se danas na gradilištu da radnicima čestita i obiđe završne radove.

Ministar za infrastrukturu i energetiku je uz to rekao da je konstrukcija novog mosta kod Beške izgrađena za manje od tri godine.

Izgradnja konstrukcije novog mosta preko Dunava u blizini Beške, danas je završena, a most će zajedno sa pristupnim saobraćajnicama biti gotov do oktobra.

 

U konstrukciju mosta danas su sipane poslednje količine betona i radnici mogu da pređu sa jedne obale Dunava na drugu. 
Predstavnici Alpine su najavili da će do kraja septembra biti završene pristupne saobraćajnice u dužini većoj od tri kilometra i deo preko kanala Arkanj. 
Zamenik drektora projekta izgradnje mosta Slobodan Mitrović iz Alpine rekao je da predstoji postavljanje asfalta na mostu i da se trenutno grade pešačke staze, postavlja hidroizolacija, zaštitne ograde kao i da je sa južne strane završeno 1,6 kilometara autoputa pristupne saobraćajnice a sa severne strane izgradnja pristupne saobraćajnice privodi se kraju. 
Generalni direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak saopštio je da je novi most kod Beške dugačak 2.205 metara i da će se konačna vrednost radova na tom objektu znati u oktobru. 
Drobnjak je rekao da će se vrednost radova na mostu kod Beške kretati u rasponu između 52 i 55 miliona evra, a taj posao finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

 

U Kini je pre desetak dana pušten u saobraćaj najduzi most na svetu koji prelazi preko mora, dug 42 kilometra.Prelazi preko zaliva Đijaožu i spaja luku Kvingdao sa ostrvom Hungdao. Most je širok 35 metara, a njegova izgradnja koštala je više od milijardu i po dolara. Most ima više od 5.000 nosećih stubova, a završen je za četiri godine.

 

Izvor: www.b92.net