Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Srbi grade „Titanik“ za 20 evra!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Inženjeri, domaćice, informatičari, profesori, instruktori pilatesa i joge, književnici, nezaposlena radnička klasa, studenti, umetnici - svi zajedno, bez razlike, stajali su za vikend u redu na neverovatnih 40 stepeni u staroj vojnoj fabrici u Kragujevcu nadajući se da će proći kasting za statiste u italijanskoj seriji o gradnji „Titanika“.
Najveći motiv - dnevnice od 20 evra!
U projektu italijanske televizije „Rai uno“, koja se odlučila da snima u kragujevačkom Kneževom arsenalu, nadmeće se na stotine Kragujevčana za bilo koju ulogu. Dolazile su i čitave porodice, zbrajajući na vrućini koliko bi mogli da zarade ako baš njih izaberu za lučke radnike, stolare, građevince, ulične šetače, prodavačice u cvećarama ili dame i džentlmene na balovima s početka 20. veka, u replici brodogradilišta „Harland and Volf“ u Belfastu, gde se gradio nekada najveći putnički brod na svetu.
- Veterinar sam, al‘ već dve godine bez plate, tako da se može reći da spadam u kategoriju volontera. Mogu da glumim šta god treba, tragedije i komedije, na kom god jeziku hoće - ne pitam! A valjda će da kapne i neka para - kaže za „Alo!“ Vasa Ranković(49) iz Gruže, koji je na kasting došao s mlađom ćerkom.

 

 

U redu čeka i jedan gospodin bele brade i kose koji bar po filmskoj verziji neodoljivo podseća na kapetana „Titanika“ Edvarda Smita, ali glavne uloge su već podeljene. Inženjer je i nekada je radio u fabrici automobila. Do njega u redu za fotografisanje je i mladi Nikola Živanović - planetarni prvak u harmonici. 
Prošle godine je u Varaždinu osvojio Svetski kup. Ako bi ga izabrali za statistu, bila bi to prilika da zaradi nešto novca za početak studija. Njegov „kolega“ po studiranju završio je informatiku, radi kao konobar u jednom kafiću i uporedo završava i Mašinski fakultet. Dok čeka, raspituje se koliko dana su angažovani statisti i to množi sa najmanje 2.000 dinara. 
- Šta sam dočekala pod stare dane! Penzija 12.000 dinara. Sad treba da glumim neku ofucanu babu, kao što sam i ja, da bih mogla unucima da pomognem. Kreću u školu ove jeseni. A neki dan čujem na televiziji kako smo krizu izdržali na nogama. Ja nisam - na kolenima sam, kaže Milijana, nekadašnja radnica u tekstilnoj industriji, i odbija da se slika. 
Potencijalni statisti popunjavaju prijave u kojima upisuju boju očiju, visinu, broj cipela. Najvažnije je da navedu tačan konfekcijski broj zbog izrade kostima. Još niko ne zna koliko je statista potrebno, ali svi su već „ prečešljali“ osnovne podatke i došli do podatka da je na brodogradilištu te 1909, kada je počeo da se pravi „Titanik“, bilo angažovano čak 17.000 radnika. 
- Ih, kad bi ovim Italijanima trebalo toliko statista, pa da nas bog vidi. Al‘ rekli su da će uzeti tek neku stotinu. Neki će snimati samo dan ili dva, a neki i više. Već se zna da smo nebeski narod, a sad će se proneti i vest da Srbi ponovo grade „Titanik“. Pa je l‘ biraju statiste za prostu radnu snagu - objašnjava u redu jedan od potencijalnih lučkih radnika koji se nada da će bar nakratko, pa i samo imaginarno imati „stalan posao“ u kompaniji „White Star Line“, čiji je brod nesrećno završio na dnu okeana.

 

Filmske ekipe stižu 15. avgusta

 

„Rai uno“ je odabrao autentični industrijski kompleks iz 19. veka, koji je odavno nazvan srpskim Mančesterom. U Kneževom arsenalu, nekadašnjoj vojnoj fabrici, već je počela izgradnja replike brodogradilišta.
Snimanje italijanske serije o gradnji „Titanika“ počinje 15. avgusta i trajaće do kraja septembra.

 

Plavuše nemaju prođu

Devojke koje su na kasting došle s ofarbanom kosom, pogotovu plavuše i šatirane, neće imati mnogo šanse ukoliko se ponovo ne ofarbaju u svoju boju kose. Producenti koji rade kasting kažu da se ipak radi o početku 20. veka, kada se negovala prirodna lepota. Ni francuski manikir na noktima nije bio poželjan.

 

Izvor: www.alo.rs