Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Čamci su njihove vikendice

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Mnogi tvrde da u letnjem periodu nema boljeg i prijatnijeg odmora od vožnje čamcem po lepom plavom Dunavu i čini se da su potpuno u pravu.

Poslednjih godina sve je veći broj onihkoji žele da im ovakav vid odmora bude letnja svakodnevica, pa Dunavom iz godine u godinu krstari sve veći broj plovila, od običnih malih ribarskih čamaca, do velikih ekskluzivnih jahti, kakve smo doskoro imali priliku da vidimo samo na televiziji.

Za nautičare i ljubitelje reke u Novom Sadu, najvažniji je kompleks Ribarskog ostrva. U rukavcu koji odvaja ostrvo od grada, nalazi se više nautičkih klubova u kojima možete ostati na privezu nekoliko dana i koji nude snabdevanje strujom, vodom i stalnu čuvarsku službu. Ulaz u rukavac je na 1.257 kilometru pored Štranda, tako da prilikom uplovljavanja treba veoma voditi računa o kupačima. Za kraća zadržavanja putnika namernika najpogodnije je pristanište veslačkog kluba Danubius 1885. koji je na otvorenoj vodi. Međutim, za uživanje na reci, pijuckanje pića uz dobar zalogaj, najbolji je Dunavac. Ovde leti sve prosto vrvi od sugrađana koji godišnji odmor i slobodne dane provode na reci. Tako svakodnevno u prepodnevnim i kasnim popodnevnik satima ekipa iz nautičkog Kluba “Liman” , pijuckajući pivo, sabira utiske s reke. Za velikim stolom standardna ekipa, neki odlaze, neki dolaze s Dunava, a po neki svrate samo da se jave. Ovaj klub broji više od 300 članova i preko 120 vezova, tako da često ovde pristanu i ljudi iz drugih gradova, ali i inostranstva. Ljubitelji Dunava kažu da su oni uglavnom i zimi i leti tamo. Zimi čiste sneg, i jedva čekaju da otopli, da bi leti mogli da uživaju na vodi. Na Dunav stižu već oko četiri sata ujutro, svako odlazi na svoj čamac, plovi, peca, a predveče se vraćaju i prepričavaju dogodovštine. Sem toga, roštiljaju, kuvaju gulaš, proslavljaju rođendane. Svi se u jednom slažu i navode da najlepšte trenutke provode na vodi, jer je tada čovek daleko od problema, ali poštuju jedno pravilo, a ono se zove “ solidarnost na vodi”. 

To znači, ako se nekom od njih, recimo kod Beške pokvari motor na čamcu - penta, ekipa dolazi po tu osobu, kači njegov čamac i svi zajedno se vraćaju u Novi Sad. Ipak, koliko god da je na Dunavu lepo, ima i onih koji odustaju od ovog skupog sporta. Pošto neki imaju luksuzne barke, potrebno je da boravak na vodi plate i do 70.000 dinara, što u današnje vreme nije mala stavka.

 

Izvor: www.dnevnik.rs