Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Olupina "Bulgarie" izvučena na površinu vode

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

MOSKVA - Deo turističkog broda "Bulgaria" koji je 10. jula potonuo u Volgi, podignut je danas do površine reke, saopštio je portparol operativnog štaba za izvlačenje olupine iz vode.

Posle nekoliko dana priprema i izvesnih zastoja u operaciji vađenja broda sa dubine od 20 metara, nad površinom su se ukazali jarbol i antena, a nešto kasnije i vrh komandnog mosta, odnosno vrh kapetanske kabine.

Tokom ove faze planirano je podizanje gornje od dve palube na visinu od 1,5 metara iznad vodene površine, a da se potom pristupi zatvaranju desnog oštećenog boka i ispumpavanju vode iz trupa broda.

Za podizanje broda sa muljevitog rečnog dna operativci koriste dve teške ploveće dizalice i četiri široke metalne trake širine 150 centimetara kojima su ravnomerno podvezali trup broda od pramca do krme.

Odluka o izvlačenju broda u jednom komadu, iako bi bilo lakše da je isečen pod vodom i izvađen u komadima, doneta je zbog potrebe da se detaljno utvrde uzroci nesreće.

To je danas novinarima potvrdio ministar saobraćaja Igor Levitin posle sastanka o bezbednosti saobraćaja na unutrašnjim plovnim putevima Rusije.

"Odluku o vađenju potonulog broda Bulgaria povezujemo sa potrebom da se precizno analizira šta se desilo sa brodom. Za nas je to veoma važno zbog buduće bezbednosti domaće plovidbe", kazao je Levitin.

Ministar je objasnio da su prvu kontrolu broda obavili ronioci uz učešće istražitelja, dok je olupina još ležala na dnu, a da će posle vađenja broda i postavljanja na suvi dok, inspekcijske službe nastaviti istragu.

"Za nas je važno da vidimo u kakvom je stanju ceo brod kada ga budemo podigli", objasnio je ministar saobraćaja.

Brod "Bulgaria", sagrađen 1955. godine, potonuo je za samo nekoliko minuta tokom nevremena u kubiševskom toku Volge za vreme krstarenja.

Brodolom je preživelo 79 putnika, a 114 se utopilo, dok se osmoro i dalje vode kao nestali.

 

Izvor: www.rtv.rs