Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Prete nam oluje, a Srbija nema zalihe protivgradnih raketa!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Srbija nema zalihe protivgradnih raketa, a u julu će nas pogoditi još tri oluje! Najveće nevreme sa jakim gradom očekuje se 29. jula!

U Srbiji je na zalihama ostalo samo 520 protivgradnih raketa, što je nedovoljno za još jednu vremensku nepogodu kakva je u sredu pogodila Srbiju, saznaje Press u Republičkom hidrometeorološkom zavodu. Oni upozoravaju i da nas očekuje veoma buran jul, sa grmljavinom i jakim pljuskovima 18. i 24. jula, dok se krajem meseca, odnosno 29. jula, očekuje oluja sa pljuskovima, grmljavinom, jakim vetrom i gradom!

Načelnik operativnog odeljenja u Sektoru za odbranu od grada RHZS Zoran Babić rekao je za Press da je samo 7. i 8. jula dejstvovano sa čak 1.770 protivgradnih raketa i da su mnogi delovi Srbije ostali bukvalno bez odbrane.

- Zalihe su nikakve. Ono što imamo juče smo razvezli u trećinu stanica koje su zbog vremenskih nepogoda ostale bez municije - naveo je Babić za Press, i dodao da se meteorološki radari nisu gasili poslednjih 18 dana.

On kaže da se u Srbiji u proseku godišnje utroši oko 11.500 raketa.

- Pored 520 raketa koje ćemo dobiti sutra, dogovorili smo isporuku još 7.100 raketa u toku ove godine. Međutim, s obzirom na to da su naši kapaciteti 150 raketa dnevno, proizvođači to ne mogu da isprate - ocenio je Babić.

Nema para

Na naše pitanje ko je kriv što smo ostalih bez protivgradne zaštite, Babić kaže da se vreme poigralo sa nama, kao i da postoje problemi u nabavci i finansiranju raketa.

- Mi radimo naš posao profesionalno i efikasno sa svim uslovima koje imamo. Ali, nismo mi čelični kišobran iznad Srbije. Znate i sami da se finansiramo iz budžeta, pa prema tome, nismo ni Danska ni Švedska, koje imaju velika sredstva za ove namene - rekao je Babić.

Meteorolog RHZS Branko Bjelić juče je najavio za Press da se u julu očekuju tri ozbiljna pogoršanja vremena.

- 18. jula doći će do prolaznog naoblačenja sa grmljavinom i pljuskovima. Temperature će pasti za četiri do pet stepeni. Posle toga, sve do 28. jula, opet nam dolazi lepo vreme sa temperaturama od 28 do 32 stepena, s tim što će 24. jula to lepo vreme biti prekinuto pljuskovima i grmljavinom. Krajem meseca, odnosno 29. jula, očekuje nas najozbiljnije pogoršanje, sa jakim pljuskovima, grmljavinom, vetrom i gradom - naveo je Bjelić.

Ogromna šteta

Nevreme koje je u sredu zahvatilo Srbiju ostavilo je najteže posledice u Velikoj Plani, Petrovcu i Žabarima. Kišom i gradom teško su pogođeni i Koceljeva, Arilje, Loznica i Smederevska Palanka. Načelnik u RHMZ Zoran Babić kaže za Press da je grad, prema prvim procenama, naneo štetu na više od 8.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

- U ponedeljak i utorak, kada se voda bude povukla, pošto su je njive pune, obavićemo visokostručna snimanja - naveo je Babić.

Na poljoprivrednim parcelama u Koceljevi nevreme sa gradom napravilo je štetu od 350 miliona dinara. Za dvadesetak minuta oštećeno je više od 250.000 stabala voća, najviše šljiva, oko 200 hektara malinjaka, 1.500 hektara zasejanih pšenicom i 3.000 hektara zasejanih kukuruzom. Tamošnja komisija za štete navela je da je šteta najveća u voćnjacima i da se procenjuje na 120 miliona dinara, dok je šteta na parcelama sa kukuruzom procenjena na 70 miliona dinara.

Zamenik gradonačelnika Loznice Petar Ekmeščić rekao je da su u tom gradu, okolnim naseljima i u dolini reke Jadar potpuno uništeni sve poljoprivredne kulture i voćni zasadi.

- U naseljima na širem području Loznice značajno su oštećeni krovovi stambenih i ekonomskih objekata - rekao je Ekmeščić, i dodao da će, s obzirom na katastrofalnu štetu, Loznici biti neophodna pomoć Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Valjevo bez zaštite

U valjevskom kraju grad je najveću štetu pričinio na području sela Miličinica, gde je uništio oko 40 odsto useva i voćnjaka na 100 hektara.

- Naši strelci su reagovali na vreme, ali nisu uspeli da u potpunosti razbiju gradonosni oblak koji je došao iz Hrvatske, zbog nedovoljnog broja protivgradnih raketa. Sve količine su potrošene, tako da su praktično sve stanice u valjevskom kraju ostale bez protivgradnih raketa, a samo mala količina je prosleđena strelcima na području Ljubovije. Zasad ne znamo kada ćemo dobiti nove količine raketa - rečeno je Pressu u Radarskom centru.

 

Spor ciklon izazvao orkansko nevreme

U Beogradu je u sredu u pojedinim delovima grada palo i do 30 litara kiše po kvadratnom metru. Vetar je na momente bio jačine 20 metara u sekundi. Zoran Babić iz RHZS-a, međutim, kaže da ono što su Beograđani doživeli i videli u sredu nije ništa u odnosu na ono što je nevreme učinilo u drugim gradovima Srbije.

On objašnjava da ovakve vremenske nepogode nisu neuobičajene za ovo doba godine i naše područje.

- Ciklon se sporo pomerao. Mi smo 18 dana imali te ciklonske cirkulacije koje su i dovele do ovih vremenskih nepogoda. One, znate, jesu retke kod nas, ali nisu ni neuobičajene - kaže Babić.

 

fakti

n Protivgradna odbrana u Srbiji bez Kosmeta dejstvuje na 77.508 kvadratnih kilometara

n Sistem se sastoji od 13 radarskih centara sa 1.800 lansirnih stanica i 50 repetitora sa 1.800 radio-stanica, kao i Operativno-metodološkim centrom u Beograd, a angažovano je 222 zaposlenih i 3.300 honorarnih saradnika strelaca

n Sezona odbrane od grada traje od 15. aprila do 15. oktobra

n Protivgradne rakete „na evropskom nivou" proizvode valjevski „Krušik", kruševački „Trajal" i „Poliester" iz Prijepolja