Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri10182024

Last update05:30:53 PM

Moravsko-dunavska regata

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Moravsko-dunavska regata, koju 20. put organizuje kruševački klub "Rasina", počela je plovidbom Zapadnom Moravom od Jasike. Učesnici regate će narednih deset dana ploviti niz Moravu do Ušća u Dunav između Smedereva i Kostolca.

Plovodbom dugom 270 kilometara duž Zapadne i Velike Morave počela je 20. Moravsko-dunavska regata koja će trajati do 4. avgusta. Učesnici regate, koju organizuje regata klub "Rasina" iz Kruševca, krenuli su od Jasike kod Kruševca ka Kostolcu.

Pripreme su trajale danima, a ukrcavanje samo sat vremena. Mesto polaska uvek isto, ispod mosta u Jasiki.Oprema, hrana, gorivo za motor i dušu, ali i po neki pospani učesnik regate. Ono što se zbog niskog vodostaja ovoga puta nije moglo uneti u čamce, čekaće ih u Ćupriji.

Kapetan Miodrag Tomić kaže da pored dobre pripremljenosti, snalažljivosti i poželjnog iskustva na vodi, učesnici moraju da ispune još tri uslova.

"Potrebno je da se voli priroda, da se bude spreman na sve vremenske uslove i neuslove i što je najvažnije da o politici i političkoj situaciji tokom regate nema reči", kaže Tomić.

Dogovor je postignut i  Zapadnom Moravom zaplovili su članovi regata kluba "Rasina", a gosti iz Vrnjačke Banje i Trstenika kao i stari prijatelji iz Vlasotinca do starta su stigli  Južnom Moravom u kanuima.

"Onaj ko je ljubitelj prirode to voli. To mu je najveće zadovoljstvo, iskustvo i drugarstvo. Mi se godinama družimo na Moravi sa Kruševljanima i postali smo kao braća", kaže Nikola Živković.Morava koja zna da plavi priobalje i dostigne visok nivo, danas je  poprilično plitka, pa su učesnici regate morali da koriste uglavnom vesla. 

Ženska posada jednog od 15  čamaca dobro se snalazila na vodi.

 

"Odmor, more, planinu zamenila sam za reku. I šećer i pritisak izlečila sam pored vode. Mislim da priroda odvlači svu negativnu energiju", kaže Ljiljana Tomić.

Posle uspešnog starta, vreme je da se pristane i da se uživa u doručku na vodi. Stare poznanike uz Moravu rado dočekuju oni koji na njenim obalama žive.

 

Učesnici regate će tako narednih deset dana ploviti niz Moravu do Ušća u Dunav između Smedereva i Kostolca, sa pristajanjem uz obalu da bi se predahnulo i prespavalo, a sve to naravno u dobrom društvu i raspoloženju.

 

Izvor: www.rts.rs