Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Somovijada

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U Sakaru kod Malog Zvornika takmičili su se ribolovci, učesnici regate, kuvari. U dvodnevnom lovu soma veštinu i sreću proveravalo je trideset troje ribolovaca.

Međunarodna 14. Somovijada u Malom Zvorniku, koju su pod pokroviteljstvom opštine organizovali organizovali Turistička organizacija i Udruženje ribolovaca, potvrdila je da je Drina bogata ribom i da u njoj ima kapitalnih primeraka soma.

Sa ulovom teškim 10,3 kilograma, dugim 119 centimetara, Dalibor Terzić iz Zvornika u Republici Srpskoj bio je najuspešniji od trideset troje učesnika 14. somovijade na Drinskom jezeru kod Malog Zvornika.

"Udarac je bio snažan, ali riba se nije mnogo opirala dok nije došla čamcu", opisuje pobednički poduhvat Dalibor Terzić. "Tek kad je došla do čamca onda sam osetio snagu od 10 kilograma."

Pobednik Somovijade otkriva kako je ulovio ovakvog "brkajliju" i koje su to tajne koje se na Drini mogu primeniti:

"Možda je jedna od najvećih tajni upornost. Lov na soma je specifičan, treba biti uporan, pecati na dosta mesta, probati sa više vrsta varalica, pa kome se posreći. U suštini ja mislim da je sreća presudan faktor."

Dvodnevno takmičenje u lovu soma bilo je izazov za ribolovce iz Srbije i zemalja u okruženju.

Drugo mesto na 14. Somovijadi osvojio je Zoltan Černak iz Mađarske.

"Na ovom takmičenju imam dva ulova, jednog malog soma i jednog od 2,3 kg,   dužine 72 centimetra", ne bez ponosa priča Černak. "Ova voda ima potencijala i uveren sam da ću i naredne godine učestvovati na takmičenju."

Pošto se ulovi, treba i da se skuva

Osim takmičara na vodi koji su okušali ribarsku sreću, nadmetali su se i gastronomi.

"Volimo druženje, volimo i da pobedimo ali nije da baš moramo", kaže Jožef Sabo, član pobedničke ekipe iz Kanjiže. "Kad uspemo - uspemo, ako ne onda druženje je najvažnije."

Najmlađi učesnici bili su Tomo i Nikola Jeftić iz Budišića."U ribljoj čorbi ima četiri vrste ribe: štuka, šaran, smuđ i som", ne kriju svoj recept. Da spremaju riblju čorbu naučili su ih, kako kažu, malo tata, malo mama.

Ovogodišnja Somovijada bila je prvi put deo programa šire turističke manifestacije pod nazivom "Drina je smisao života". Pored ribolova i takmičenja "Zlatni kotlić", organizovana je i regata, izložba, zabavni program, uz poziv - do naredne godine i 15. Somovijade.

 

Izvor: www.rts.rs