Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Zabranili mu da čisti reku

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Kako su opštinari onemogućili preduzetnika Miodraga Mihajlovića da očisti deo reke. Pre zabrane, iz korita izvadio više tona smeća.

KURŠUMLIJA - Privatni preduzetnik Miodrag Mihajlović, u gradu poznatiji kao „Miki bager“, nije mogao ni da pretpostavi sa kakvim će se problemima suočiti kada je, pre nekoliko dana, samoinicijativno namerio da očisti deo korita reke Tolice. Jer, dobru nameru ovog čoveka - da, o svom trošku i pored svoje parcele, bagerom očisti rečni tok i obalu reke, na trasi od oko 500 metara - sprečila je birokratija.

Nadležne inspekcije zabranile su Mihajloviću dalji rad, a on u neverici objašnjava kako je samo želeo da očisti ono što svakodnevno gleda, ali i da druge opomene kako se treba odnositi prema rekama...

- Iako sam, bezbroj puta, od opštinskih službi pokušao da dobijem odobrenje, nadležni nisu hteli ni da me saslušaju - revoltiran je Mihajlović, priznajući da je potom radove započeo „na svoju ruku“, pa mehanizacijom i bagerom, za samo nekoliko dana, iz rečnog korita izneo više tona nagomilanog smeća.

I, taman kad je hteo da - opet bez ičije pomoći, za svoje pare - uredi i šetalište, stigla je zabrana vodoprivredne i lokalne ekološke inspekcije. Kažu, nema dozvole potrebne za ovakav posao...

- Zašto se, onda, sa vrha države najavljuju i reklamiraju brojne ekološke akcije, posvećenje čišćenju okoline - pita Mihajlović, ubeđen da Kuršumlija, kao opština sa bogatim prirodnim potencijalima, ne sme da dozvoli gomilanje tolikog smeća, pa je poslao žalbu Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

- Inspektori su mi tražili kopiju plana i posedovne listove parcela duž obale, kako bi Direkcija za vode uradila projekat čišćenja. Pa, kada bi za sve akcije trebali slični projekti, kada bi se nešto uradilo?

U međuvremenu, nastavio je da sređuje neuređeni deo puta kraj mosta na Toplici, u prigradskom naselju Kastrat.

ŠTETE (NI)JE BILO REPUBLIČKI -  vodovodni inspektor iz Prokuplja, Dragoslav Đorđević, ističe da Mihajlovićevi radovi na obali reke mogu da utiču na vodni režim, te da se u ovom slučaju ne radi o čišćenju korita, već i o seči drveća, pa će izvođač morati da sanira pričinjenu štetu. Mihajlović, opet, tvrdi da je drveće koje je posekao pored obale, svojevremeno, sam sadio i da je bio planirao nove zasade drveća i trave.
Izvor: www.novosti.rs