Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Uz pomoć Nemaca do marine na Dunavu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

SMEDEREVO - Stručnjaci Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GTZ) već tri meseca rade na studiji oživljavanja smederevske marine. U septembru će prezentirati projekat, a onda ostaje da Smederevo nađe investitora ili samo finansira gradnju.

Jedna od prvih uređenih marina u Srbiji bila je baš smederevska. Na idealnom mestu, uz zidine drevne Tvrđave, bio je to projekat koji je mnogo obećavao. Pre nešto više od pola veka korito reke Jezave bukvalno je presečeno, ubrzo je na tom mestu izgrađena marina, izbetonirane su obale i prilazi, urađeni su vezovi.

Na žalost, ispostavilo se posle nekoliko godina da plan ima jednu veliku manu: moćni Dunav je nanošenjem mulja i peska stvorio sprudove, a korito reke Jezave, na čijem nekadašnjem ušću je napravljena marina, pretvorio u poveliku baru iz koje gotovo da ne otiče voda. Svake godine neophodno je čišćenje kako bi i ono malo čamaca koji je sada koriste mogli uopšte da dođu do Dunava. Nekada je to radila vojska, potom je to činila opština, na kraju se sve svelo na privatnu inicijativu vlasnika brodova i čamaca koji tu imaju vezove. Tako marinu već decenijama naseljavaju žabokrečina, lokvanji i alge, komarci i žabe.

Smederevska marina je oduševila nemačke projektante kao mesto ogromnog potencijala i tvrde da tu može da se uredi prostor za pristajanje jahti i čamaca po standardima koji važe u EU, praktično o svom trošku prave projekat po kome bi to moglo i da se ostvari.

- GTZ finansira studiju, a po njenom završetku ići će se u realizaciju ovog projekta, sledi traženje investitora ili će možda sam grad Smederevo kroz javni sektor izgraditi marinu, videćemo. To je veliki posao, sigurno od dve-tri godine, ali će po njegovom završetku Smederevo moći da bude na turističkoj karti kao grad koji ima uređenu marinu po svim evropskim standardima - kaže Predrag Umičević, gradonačelnik Smedereva.

- U septembru dolaze nemačke arhitekte i tada ćemo na stolu imati crteže i moći će nešto konkretnije da se kaže. Neophodno je da imamo i studiju opravdanosti izgradnje, kako bismo uopšte ušli u ovaj posao, jer samo izrada projektne dokumentacije traje godinu-dve dana - objašnjava Nenad Krčum, direktor smederevske Direkcije za izgradnju grada.

Po rečima Umičevića, grad sada pokušava da veže Tvrđavu sa marinom, jer za istorijski sadržaj kakav nudi smederevsko utvrđenje već postoji interes. Broj posetilaca Tvrđave mogao bi da bude veći, ukoliko joj se omogući pristup i sa reke.

 

Izvor: www.blic.rs