Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Šajkom plovi po Dunavu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Milan Stefanović porinuo neobičnu lađu. U pristaništu u Baračkoj kod Bezdana na 1426. kilometru reke, u dunavske talase je 10. avgusta porinuo drveni brod - šajku.

PENZIONISANOM oficiru ratne mornarice Milanu Stefanoviću ostvario se dugogodišnji san - da ima svoju lađu. U pristaništu u Baračkoj kod Bezdana na 1426. kilometru reke, u dunavske talase je 10. avgusta porinuo drveni brod - šajku, repliku iz 19. veka, i preko Apatina, Novog Sada, Titela, Kovina i Pančeva uputio se u rodno Smederevo.

Šajkom, kojom su se nekada branile granice, nekadašnji kapetan fregate sada lagano kroti talase Dunava i otkriva nam da je čitava avantura zapravo počela oktobra 2007. godine na jednoj izložbi maketa brodova u Grockoj. Mada je tada već dve godine bio u penziji, neprolazna ljubav prema vodi i plovilima mornaru je učvrstila želju da napravi - baš šajku!

- Nisam se mnogo dvoumio - priseća se tih dana Stefanović. - Beograđanin Zlatko Špehar, koji, nažalost, više nije među nama, uradio je projekt, a mnogo su nam pomogle i skice admirala Boška Antića, takođe velikog zaljubljenika u Dunav. - Majstor Đurica Rang iz Bačkog Monoštora je angažovan da projekt sprovede u delo i od drveta napravi lađu, identičnu nekadašnjim.

Iskusnom „morskom“ vuku Stefanoviću uskoro su se pridružile i kolege Pero Brušnjak, Radovan Kaluđerović, Zoran Karličić, Ljubivoje Veljković, Miloš Antin, Ivica Milošević i Đorđe Trninić, jedini civil.

- Da smo 2009. znali šta nas sve čeka, verovatno se ne bismo upuštali u avanturu - kaže Stefanović, ali dodaje da sada ipak ne žali.

- Svako je dao koliko je mogao i svi smo stremili istom cilju.

Šajka je kompletno napravljena od drveta - hrasta. Oplata je urađena od crnog bora, a klupe za sedenje od belog jasena. Drvena lađa, jedinstvena na celom toku Dunava od Nemačke do Crnog mora, po rečima našeg sagovornika, sa sve novim motorom, koštala je oko 35.000 evra. Dugačka je 12 metara, široka oko tri, a gaz je 35 centimetara.

 

Izvor: www.novosti.rs