Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Luka Novi Sad na aukciji

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Luka Novi Sad ipak na aukciji krajem marta


Agencija za privatizaciju objavila je da će Luka Novi Sad biti ponuđena na prodaju krajem marta, iako su vojvođanske vlasti pokrenule inicijativu da se Luka izuzme iz privatizacije i da na upravljanje Gradu i Pokrajini.
„U toku su pregovori pokrajinske i republičke vlade oko izuzeća, što je jedino realno rešenje”, rekao je za agenciji Beta direktor tog preduzeća Milenko Milivojević.

Kako je rekao, u celoj Evropi nema nijedne privatne luke, osim pristaništa koja se koriste u privatne svrhe. On je naveo da je i Rusija, koja je pre pet godina prodala luku u Sankt Peterburgu, posle dve godine izvršila njen reotkup za dva i po puta veću cenu, a Mađarska koja je prodala svoje luke, prema nacionalnom planu, sada gradi pet novih.

Prema Milivojevićevim rečima, u Novom Sadu nikako ne bi smeo da se ponovi slučaj kao sa Lukom Beograd, koja je prodata za višestruko manju vrednost od realne. Dodao je da se, osim ekonomskih pokazatelja, mora imati u vidu i da su Luka, voda i priobalje, opšte dobro „i da ni po jednom rezonu to ne sme da se proda”.

Procenjena vrednost ukupnog kapitala Luke namenjenog za privatizaciju iznosi oko 10,2 miliona evra, a početna cena na aukciji biće 179,8 miliona uz obavezu kupca da investira najmanje 881,2 milion dinara.