Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Hrvati kanalom spajaju Savu i Dunav

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Zagreb -- Hrvatska bi sledeće godine trebalo da počne izgradnju kanala koji bi spajao reke Dunav i Savu vrednog 950 miliona evra.

Vlada Hrvatske je prihvatila Prostorni plan područja posebnih obeležja višenamenskog kanala Dunav - Sava, čija bi izgradnja u tri faze mogla da počne iduće godine.

"Kanal Dunav - Sava za razvoj Slavonije i Istočne Hrvatske jednako značajan kao što je izgradnja autoputa bila za Južnu Hrvatsku“, rečeno je na sednici Vlade.

"Radi se o velikom investicionom projektu o kojem se počelo raspravljati još daleke 1737. godine, a sada je napokon došlo vreme za njegovu realizaciju“, istakla je premijerka Jadranka Kosor.

Projekat je vredan 950 miliona evra, obuhvata dve županije i 12 jedinica lokalne samouprave, a izgradiće se pet luka i pristaništa i 23 kolovozna i pešačka mosta. Ministar zaštite okoline, prostornog uređenja i građevinarstva Branko Bačić je napomenuo da će kanal biti izgrađen kao plovni put 5.b klase kojim će moći da plove gotovo svi najveći rečni brodovi. Kanal objedinjuje tri najbitnije funkcije - plovidbu, navodnjavanje i odvodnju, i povezuje tri najvažnije hrvatske reke - Dunav, Savu i Dravu, a omogućiće i sve popularniji rečni „cruising“ turizam. "Izgradnjom kanala povezaće se putni i železnički koridor 10 sa dunavskim koridorom 6, a Hrvatska će se pozicionirati kao podunavska i jadranska država, naglasio je Bačić. Taj kanal će biti deo 570 kilometara složenog saobraćajnog koridora Podunavlje - Jadran sa kombinovanom rečno-železničkom vezom, čime će se Hrvatska bolje povezati sa Srednjom Evropom. Kanal će skratiti plovidbu Savom prema Zapadnoj Evropi za 417 kilometara, odnosno za dva dana i dve noći, a plovidba prema Crnom moru biće kraća za 85 kilometara. Takođe će se omogućiti navodnjavanje 35.750 hektara poljoprivrednog zemljišta.
Potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković očekuje da će uz kanal nići poslovne zone u koje će doći investitori kako bi koristili blagodati jeftinog prevoza."Uveren sam da će se vreme u tim krajevima ubuduće meriti kao ’vreme pre kanala i posle kanala’", zaključio je Čobanković.
Izvor: www.b92.net