Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Marko Mitrović kupio gliser od 115.000 maraka

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Može mu se - „Hidroelektrane na Trebišnjici" za prvih šest meseci 2011. napravile gubitak od 1,5 miliona KM, ali je direktor firme Marko Mitrović za potrebe preduzeća kupio gliser platio ga 115.000 KM.
Direktor „Hidroelektrana na Trebišnjici" (HET) Marko Mitrović nedavno je za potrebe ovog preduzeća kupio gliser vredan oko 115.000 KM, iako je preduzeće u prvom polugodištu poslovalo s minusom od čak 1,5 miliona KM!

Sagovornik našeg lista iz ovog preduzeća tvrdi da je Mitrović gliser, koji je „parkiran" na Bilećkom jezeru, kupio uz posredstvo trebinjskog preduzeća „Dineko", koje se bavi prometom i proizvodnjom nameštaja, građevinskog materijala i opreme, ali i obradom granita i mermera.

Još je interesantnije, kaže naš izvor, što je gliser nabavljen od zagrebačkog preduzeća „Euromarin". Iz ove firme su za Press RS potvrdili da su pre nešto više od mesec dana model glisera „meri fišer 645" isporučili u Hercegovinu, ali da zbog „poslovnosti ne mogu da govore o identitetu kupca i visini cene".

U „Euromarinu", međutim, saznajemo da gliser modela „meri fišer 645" sa motorom, tendom i ostalom dodatnom opremom bez poreza i registracije košta 31.500 evra. Kada se na tu cenu dodaju troškovi registracije i plati PDV, njegova cena ne može da premaši 40.000 evra odnosno oko 80.000 KM. Pošto je jahta plaćena čak 115.000 KM, tvrdi naš izvor, jasno je da se neko dobro „ugradio" prilikom nabavke skupocenog plovila.

Hercegovci su ogorčeni zbog ovog poteza aktuelnog rukovodstva HET-a, posebno zbog činjenice da se u šestomesečnom izveštaju o radu preduzeća (može se videti na zvanično sajtu Banjalučke berze) navodi da je HET u prvom polugodištu ove godine zebeležio manjak od skoro milion i po maraka!

Ogorčenje u Hercegovini

Direktor HET-a Marko Mitrović manjak pravda lošom hidrološkom situacijom i tvrdnjama da su proizvodni kapaciteti ovog preduzeća bili sto odsto spremni, ali da nije bilo dovoljno vode za njihov rad.

Bivši direktor HET-a i kadar trebinjskog SDS-a Ilija Stanković potvrdio je za Press RS da je na Bilećkom jezeru ukotvljen gliser od sedam-osam metara koji je pre više od mesec dana nabavio HET. Stanković se, u svetlu priče o zbližavanju SDS-a i SNSD-a, ponovo pominje kao ozbiljan kandidat za povratak na jednu od rukovodećih funkcija firme.

- Gliser se ne može sakriti, niti verujem da to neko pokušava. On je na jezeru, ali koliko znam, još nije korišćen - kaže Stanković.

Naš sagovornik je nerado odgovorio na pitanje da li je logično da se za potrebe preduzeća kupuje skupoceni gliser u trenutku kada je firma u ogromnom minusu.

- To je poslovna politika aktuelnog rukovodstva HET-a. Ne bih voleo da se moje ime spominje u vezi s tim, ali priznajem da je odluka o kupovini glisera nelogična - kaže nerado Stanković.

Nikom se ne priča

O kupovini skupocenog plovila nije želeo da govori ni Jovo Marić, izvršni direktor Elektroprivrede RS, u okviru koje posluje HET. On je kratko potvrdio da zna da je HET nabavio plovilo za potrebe preduzeća, ali nije želeo da govori o tome.

Press RS nezvanično saznaje da je Marić, pored funkcionera bilećkog SNSD-a i izvršnog direktora HET-a Ljube Vukovića slovio za jednog od ozbiljnih kandidata za direktora ovog preduzeća.

Međutim, zbog kuloarskih tvrdnji da aktuelni direktor HET Marko Mitrović uživa podršku generalne direktorke EPRS Branislave Milekić, izbegava da govori protiv njega i njegovim poslovnim potezima. Naš list je pokušao da dobije komentar i samog Ljube Vukovića, ali u tome nismo uspeli jer je bio nedostupan.

Takođe, Press RS dostavio je pismenim putem direktoru „Hidroelektrana na Trebišnjici" Marku Mitroviću pitanja u vezi sa nabavkom pomenutog plovila, te opravdanost investicije s obzirom na finansijske rezultate firme u prvom polugodištu ove godine, međutim, do zaključenja ovog broja, odgovori nisu stigli u našu redakciju.

Tamindžija: Nije jahta, nego čamac

Bivši predsednik Nadzornog odbora HET-a Ilija Tamindžija kaže da nije reč ni o kakvoj jahti, već o malo većem čamcu. Dodaje i da je pored glisera „meri fišer 645" nabavljen i jedan motorni čamac za čišćenje reke Trebišnjice.

- Karakteristike tog plovila gotovo su iste kao i kod prethodnog, i ne vidim ništa sporno u njegovoj nabavci. Pored kupovine tog plovila, nabavljen je i jedan motorni čamac koji je plaćen oko 20.000 KM. Pre nego što je nabavljen motorni čamac, za čišćenje reke korišćena jedna „pedalina" koja je ustupljena opštini Nevesinje - kaže Tamindžija.

 

Izvor: www.pressonline.rs