Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Porezom potopljene čamdžije

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Neda Ćućilo (BIZNIS)

Zbog većeg "poreza na luksuz" vlasnici čamaca starih i po petnaest godina platiće desetak puta veći namet.
Vlasnici čamaca i brodova u Srbiji, starih i po nekoliko decenija, zbog novih izmena Zakona o porezu na upotrebu, držanje i nošenje dobara, za svoje zadovoljstvo moraće da plate i do deset puta veći namet nego prošle godine. U nameri da nekako zakrpi budžet, država je luksuzom, između ostalog, proglasila sve što plovi i ima motor i drastično povećala porez - bez obzira na građu i starost, uzimajući u obzir samo jačinu motora i dužinu plovila, iako je javnosti predstavljeno da će ovaj "porez na luksuz" plaćati samo vlasnici skupocenih jahti dužih od 15 metara. A upravo njih manjka na listi poreskih obveznika.

 

 

 

Dijana Dragutinović, ministar finansija u Vladi Srbije, prilikom najave uvođenja poreza na luksuz rekla je da neće biti prevelikog povećanja poreza kao i da će svi ti porezi na imovinu zapravo "zakačiti" stvarni luskuz - jahte i velike čamce. Od najluksuznijih, za plovila duža od petnaest metara, država je nameračila da uzme porez u iznosu od 108.830 do 494.660 dinara, zavisno da li imaju motore od deset ili trista "konja". Iako su čitaoci pre nekoliko dana u gotovo svim dnevnim novinama imali prilike da čitaju o basnoslovno skupim jahtama srpskih biznismena i sportista, od njih država neće dobiti ni dinara. Za morske lepotice Miodraga Kostića, Vojina Lazarevića ili Željka Mitrovića, koje su redom pod zastavama egzotičnih zemalja, poput Kajmanskih ostrva, Srbija može da naplati samo 5.000 dinara za plovnu dozvolu, kada bi te jahte "zalutale" na naš deo Dunava ili Save. U Srbiji su, naime, registrovane, a time i podložne oporezivanju, samo dve i to mnogo manje jahte.
- Prema zvaničnoj evidenciji Ministarstva za infrastrukturu u Srbiji ima ukupno 9.838 plovnih objekata i od toga dve jahte, dužine preko 15 metara i snage motora 220,62kw - potvrdio je za Biznis Pavle Galić, pomoćnik ministra za infrastrukturu.
Pošto su poreznicima "nedostupne" jahte tri puta duže i sa motorima dvadeset pet puta (!) snažnijim od najveće kategorije u srpskom zakonu, to znači da budžet treba da popunjavaju manji čamci i brodovi, kojima je porez povećan i do nekoliko desetina puta. Vlasnici čamaca smatraju da je kategorizacija plovnih objekata za plaćanje poreza napravljena loše, i tvrde da će ove godine biti dosta veći broj neregistrovanih čamaca.
- Povećanje poreza nije realno. Ne može samoizgrađeni čamac star nekoliko godina imati isti porez kao nov čamac iste dužine kupljen u inostranstvu koji košta i petnaest puta više. Ne bi trebalo da bude isti porez na čamce od drveta, plastike ili metala, a kod nas sve to spada pod istu kategoriju - smatra Srđan Ilić, vlasnik čamca starog 17 godina. On kaže da sledeće godine neće registrovati čamac, jer treba da izdvoji oko 45.000 dinara, a do sada je plaćao 5.000 dinara za čamac dug 13 metara.
Nino Popović, član UO beogradske marine "Stari centar" kaže da je ove godine primetno manji broj registrovanih čamaca, ali da se ne zna tačno za koliko.
- Mnogo ih je manje, ali krajem sezone trebalo bi da se napravi detaljan spisak koliko je to u odnosu na isti period prošle godine i da se na taj način vidi koliko je stvarno prikupljeno para i da li ove mere imaju očekivani efekat - kaže Popović.
Vlasnici čamaca smatraju da ako su ove mere uvedene kao porez na luksuz, onda se treba uporediti nivo luksuza čamca za koji treba platiti 150.000 dinara poreza sa vilom na Dedinju koja ima isti porez, a koju, pri tom, vlasnici mogu da izdaju i za 120.000 evra godišnje, a čamac vlasnici koriste najduže tri meseca godišnje. I pored toga što je Zakonom predviđeno umanjenje poreske osnovice za plovila starija od pet i više godina, od 10 do 30 odsto, nezadovoljni vlasnici čamaca kažu da sada ima veliki broj čamaca koji manje vrede od poreza koji treba da plate. Onima koji "na vodi" imaju ono što zaista vredi, i uživanja i oporezivanja, lakše je da za 50 dolara svoju "malu barku" stave pod egzotičnu zastavicu.

IZVOR: www.biznisnovine.com

Moja Ladja Team