Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

„Žeželj" tek dogodine

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Pripremni radovi za izgradnju Žeželjevog mosta u Novom Sadu, u vrednosti od 45 miliona evra, verovatno će početi sledeće godine, najavljeno je na brifingu za medije u Delegaciji Evropske unije u Srbiji.
Za oko dva meseca trebalo bi da bude odobrena sva projektna dokumentacija, posle čega bi bili stvoreni uslovi za početak gradnje prelaza na Dunavu, istaknuto je na skupu na kome je bilo reči o infrastrukturnim projektima u Srbiji, koji se finansiraju iz pretpristupnih (IPA) fondova Evropske unije. Vizuelno, novi most biće isti kao stari, srušen u NATO bombardovanju Srbije, sa dva prepoznatljiva luka, ali će biti izgrađen modernom tehnologijom i sadržaće dva pružna i drumska pravca, pešačku i biciklističku stazu. Deo gradilišta je već pripremljen, a od vremenskih prilika zavisiće kada će započeti značajniji radovi, s obzirom na to da zimski uslovi ne pogoduju tim poslovima, rečeno je na skupu.
Rok za izgradnju novog Žeželjevog mosta su 32 meseca, a veruje se da će koštati 45 miliona evra, ako ne bude dodatnih troškova. Kako su gradski zvaničnici ranije najavljivali, novi Žeželjev most neće biti „usko grlo", pošto je planirana izgradnja dvostrukog koloseka sa obe strane mosta. Očekuje se da će tender za izgradnju tih pristupnih saobraćajnica biti raspisan na proleće, a vrednost tog posla procenjena je na 5,5 miliona evra.
Izgradnja čelične konstrukcije Žeželjevog mosta finansira se iz IPA fondova (26 miliona evra), a ostali radovi, uključujući i demontažu sadašnjeg drumsko-železničkog mosta, iz sredstava Vojvodine i grada Novog Sada (19 miliona).

 

 

Izvor: www.pressonline.rs