Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Zauzdali moćnu reku

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

 

Beška - Ni osam stepeni ispod nule nije sprečilo radnike austrijske “Alpine” da počnu betoniranje prvog od ukupno tri stuba novog mosta preko Dunava kod Beške koji će stajati u samoj reci. Postavljanje armature, odnosno, betoniranje temelja za preostala dva, inače centralna na celom objektu, počeće u sredu i trajaće do kraja januara.

Novi most koji bi, inače, trebalo da bude završen u oktobru ove godine, biće dug 2.205 metara i stajaće na 46 stubova (do sada su završena 34), od kojih je upravo gradnja tri koja se nalaze u Dunavu i najdelikatnija i najizazovnija.
- Rečni stub koji trenutno betoniramo je relativno blizu leve obale, pa je time, ipak, i nešto lakši za gradnju - objašnjava

tehnički direktor “Alpine” Zoran Kostić. - Da bismo došli do čvrste podloge za preostala dva koji su centralni i između kojih je raspon čak 210 metara, najpre smo morali da u dno Dunava pobijemo po 50 šipova. Išli smo do dubine tla od 35 metara.
Na tim šipovima će, po rečima Milorada Stevanovića, jednog od rukovodilaca gradnje, već od srede, u samoj reci dubokoj više od deset metara, početi i izlivanje temelja.
- U temelj svakog od dva centralna stuba ugradićemo po 200 tona armature i 860 kubnih metara betona - precizira Stevanović. - Za jedan je armatura već postavljena, pa u sredu počinje i samo betoniranje, dok ćemo na drugom, istovremeno, početi armiračke radove.
Dimenzije ovih stubova su 6 h 1,5 i oni će biti visoki čak 60 metara, na šta dolazi još oko pet metara same konstrukcije mosta. Širina tri njegove kolovozne trake i dve pešačke staze biće nešto veća 15, a udaljenost sadašnjeg mosta čiji je praktično blizanac, svega 4,5 metra.
Ukupna vrednost novog mosta na Dunavu kod Beške, inače sastavnog dela Koridora 10 je 40 miliona evra, a gradnja se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

KLIZIŠTE

JEDAN od najtežih tehničkih problema graditelja bilo je saniranje klizišta na praktično celoj desnoj obali reke, sa koje most počinje. Taj problem je rešen pobijanjem 64 šipa do dubine od 30 metara, na kojoj je pronađeno čvrsto tlo, a na njima je počela i gradnja odgovarajuće utvrde.

GRDOSIJA od 8.000 tona Čelika

U KONSTRUKCIJU mosta kod Beške, inače jednog je od najdužih i najviših na celom toku Dunava, biće ugrađeno više od 55.000 kubnih metara betona i više od 8.000 tona čelika.