Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Počela realizacija projekta Tvrđave na Dunavu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

 

Srbija - Ministarstvo kulture Srbije tokom prve polovine ove godine realizuje projekat "Tvrđave na Dunavu", deo programa Uneska za kulturno nasleđe jugoistočne Evrope pod nazivom "Kulturno nasleđe - most ka zajedničkoj budućnosti"

 

Srbija u tom programu učestvuje od 2004. godine, zajedno s još šest zemalja regiona - Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom i Rumunijom, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Pilot projekat "Tvrđave na Dunavu" ima za cilj razvoj "puta kulture", koji treba da poveže u jedinstvenu celinu lokalne zajednice na Dunavu - Bač, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Golubac, Veliko Gradište i Kladovo - koje baštine reprezentativne tvrđave i utvrđene gradove.

Projekat treba da podstakne stvaranje društvenog i ekonomskog okruženja na lokalnom nivou, koje je u stanju da razume specifičnosti kulturnog nasleđa kao resursa, ali i izazove vezane za njegovu upotrebu, i da doprinese održivom razvoju kulturnog nasleđa kao resursa, navodi se u saopštenju.

U okviru projekta organizuju se edukativne radionice i konferencije na temu "Tvrđave na Dunavu - mogućnosti i izazovi", putujuća izložba na otvorenom "Tvrđave na Dunavu - kulturni intinerer", a u planu je i kreiranje internet prezentacije "Tvrđave na Dunavu", kao i podrška pozorišnom festivalu "Tvrđava teatar" na Smederevskoj tvrđavi.

Najvažniji segment projekta "Tvrđave na Dunavu" jeste podsticanje saradnje lokalnih zajednica u brizi o kulturnom nasleđu.

U okviru trening programa održane su radionice u Baču i Novom Sadu, a za sredinu marta najavljene su i radionice u Smederevu i Beogradu.

"Kulturno nasleđe - most ka zajedničkoj budućnosti" je međunarodna inicijativa koju koordinira Unesko uz podršku vlade Italije, sa ciljem jačanja regionalne saradnje u oblasti zaštite i promocije kulturnog nasleđa u jugoistočnoj Evropi.

 

Izvor: www.pressonline.rs