Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Srpskim lukama treba 300 miliona evra

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

 

 

Beograd - U razvoj lučkog sistema u Srbiji potrebno je uzložiti oko 300 miliona evra, kaže pomoćnik ministara za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe Pavle Galić.

On je kazao da u ovoj godini nisu predviđene investicije za vodni transport iz državnog budžeta, osim skromne sume za osnovno održavanje plovnih puteva, iako je svim lukama potrebna modernizacija ili rekonstrukcija.

Galić ističe da Srbija ima deset međunarodnih luka duž Dunava, Save i Tise, kao i tri nacionalne luke i sve su privatizovane, osim luke Novi Sad koja je u državnom vlasništvu.

Količina robe koja prolazi kroz lučke terminale poslednjih godina je, prema rečima Galića, bitno smanjena, a iskorišćenost postojećih kapaciteta u našim lukama sada iznosi jedva 40 odsto.

Prema procenama iz Master plana za modernizaciju i razvoj luka u Srbiji, svake godine bi trebalo uložiti dva do tri miliona evra na održavanje lučke infrastrukture, što sada nije slučaj.

Za održavanje infrastrukture unutrašnjih plovnih puteva izdvaja se i do nekoliko puta manje sredstava po rečnom kilometru nego što je to slučaj u drugim evropskim zemljama.

U oblasti transportne infrastrukture za unutrašnje plovne puteve, predviđen je veći broj projekata u ukupnoj vrednosti oko 380 miliona evra.

"Danas samo luka Beograd ima uslove za kontejnerski prevoz robe, dok 'Ro-Ro terminal' nema ni jedna luka", kazao je Galić dodajući da obim prometa robe na godišnjem nivou u vodnom transportu iznosi oko osam miliona tona - unutrašnji promet, izvoz, uvoz i tranzit - a da bi do 2015. godine trebalo bude oko 12 miliona tona.

Ukupni promet robe u odnosu na prethodnu godinu je manji, a tranzit iz godine u godinu je sve veći, na šta ukazuje činjenica da se plovilima pod stranom zastavom prevozi oko četiri petine robe, rekao je Galić.

Od ukupnog transporta koji se obavlja u Srbiji transport unutrašnjim plovnim putevima obuhvata oko 4,7 odsto, a najveći promet robe imaju luke Smederevo, Beograd i Pančevo.

Galić je istakao da Srbija mora što pre da uključi evropske standarde i procedure u nacionalno zakonodavstvo, pre svega zbog značaja Koridora sedam, odnosno reke Dunav.

Master plan za unutrašnje plovne puteve Republike Srbije do 2025. godine predviđa povećanje rečnog transporta oko četiri puta, što znači da bi na taj način trebalo da se realizuje 30 odsto ukupnog transporta.

Izvor: www.B92.net