Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Brodar se utopio pod nerazjašnjenim okolnostima

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

 

 

 

Đura Periškić (60), brodski strojar iz Apatina, utopio se u Dunavu, u pristaništu Smederevo.

 

Njegovo telo je isplivalo na površinu reke u utorak popodne, nedaleko od samohotke na kojoj je radio, kada je jedan veći teretni brod zatalasao vodu. Po nalogu istražnog sudije telo je poslato na obdukciju, koja je utvrdila da je nesrećni brodar bio živ pre pada u reku i da je uzrok smrti davljenje.

Periškićev nestanak primetio je u nedelju zapovednik broda Ferenc Tot (55) iz Bezdana. Njih dvojica su bili sami na brodu, u noći sa subote na nedelju. Rastali su se nakon večere, kada je svaki otišao u svoju kabinu na spavanje. Kada je, u nedelju ujutro, Tot primetio da mu nema kolege, nestanak je prijavio policiji i telefonom obavestio njegovu rodbinu, suprugu i ćerku u Apatinu.

Kako saznajemo, Periškić je u smederevskom pristaništu čekao istovar robe i isplatu pet zaostalih plata, nakon čega je, kako je javio porodici, planirao da dođe kući u Apatin i konačno, nakon četiri decenije, prestane sa plovidbama i ode u penziju.

Hranislav Mirković, kapetan pristaništa u Smederevu, kaže da on nije bio obavešten o nestanku apatinskog brodara, iako se, prema pravilima, nestanak člana posade sa broda obavezno prvo prijavljuje kapetanu pristaništa.

- Niko mi u nedelju nije prijavio nestanak člana posade broda koji se nalazio u našem pristaništu iako sam morao to da znam. Inače, brod je plovio pod stranom zastavom i svi brodari znaju da se takvi slučajevi moraju prijaviti. Za nestanak sam saznao tek u nedelju uveče i to od njegove rodbine iz Apatina, koja me je pozvala telefonom - kaže Mirković za Press.

Prema njegovim rečima, u noći sa subote na nedelju padala je ledena kiša i bilo je vrlo klizavo.

- Međutim, Periškić je bio iskusan brodar, koji je za četiri decenije koliko je proveo na brodovima, savršeno dobro znao kako treba da se čuva - kaže Mirković. U kapetaniji u Smederevu još navode da su u ponedeljak policija i carinik iz Velikog Gradišta pregledali brod, te da su na kabini pokojnog Periškića vrata bila otvorena. Od dokumenata je pronađen samo brodski pasoš, koji imaju svi brodari.

Brod samohotka, čije je ime „Aleksandar", na kojoj je radio nesrećni brodar iz Apatina, vlasništvo je Zorana Jarića iz Beograda. Samohotka je registrovana u Sloveniji, a plovila je pod hrvatskom zastavom. Prevozila je smesu za stočnu hranu u vrećama od po 800 kilograma.

Izvor: www.pressonline.rs