Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Pet naj zelenih mostova na planeti

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

Dizajn i inženjerske inovacije su u poslednje dve decenije imale dramatičan udar na sposobnost da se kreira nešto što je lepo, ekološki osetljivo i što doprinosi održivosti u budućnosti. Dramatičan primer kombinacije dizajna, tehnologije i ekološke održivosti se može videti u inovativnim projektima mostova

 

U svakom slučaju osim što je reč o arhitektonskim dostignućima sve ove građevine koje premošćuju reke ili zalive već su nezaobilazni simboli gradova u kojima se nalaze.
Beograd posle mnogo godina gradi novi most, a pre samo neki dan potpisan je ugovor o izgradnji još jednog druma preko vode.

Solarni most Kurilpa u Brizbejnu


Dizajn Cox Arhitekta predstavlja najdužu pasarelu svoje vrste. Dugačak je 470 m i na njemu se nalazi LED rasveta koja dobija energiju iz 84 solarna panela.
Pošto je povezan na mrežu, most može dobiti dodatnu energiju ili je može vratiti nazad kada je ima dovoljno.

Langkawi most, Malezija


Još jedan primer blaga na zemlji je Langkawi nebeski most koji je širok dva metra i nalazi se na 610 metara nadmorske visine na planini Mat Cincang. Biser modernog inženjerstva, krivudavi most, omogućava posetiocima intimno iskustvo divljeg života ove šume.


Solarni most u Londonu


Kako će mostovi u budućnosti izgledati? Mislimo da bi trebalo da izgledaju baš ovako. Ovo je dizajn Chetwoods arhitekata koji obuhvata vertikalnu farmu, organske pijace, fotonaponsko oblaganje, vetrogeneratore, kolektor kišnice i recikliranje.

 

 

Telok Blangah Hill Park most


Nalazi se 37 metara iznad šume u Telok Blangah Hill Parku izvan Singapura. Ova mreža pasarele i visećeg šetališta daje posetiocima pogled iz ptičije perspektive na prelepu šumu. Projekat je izrađen tako da ne remeti osetljivu pejzažnu arhitekturu parka ispod. Sa druge strane, posetioci se mogu približiti ekosistemu a da ne poremete njegovu ravnotežu.

 

LM projekat za luku u Kopenhagenu


Divan primer solarnog mosta je upravo ovaj u luci Kopenhagena. Projekat su uradile Steven Holl arhitekte i on kombinuje održivu tehnologiju kao što su oblakoderi sa fotonaponskim štitom, vetrogeneratore, sisteme za hlađenje i grejanje i podno grejanje zračenjem.

 

 

 

Izvor: www.blic.rs