Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Počela prodaja dozvola za rekreativni ribolov

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Donji Milanovac - U skladu sa Zakonom o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda, kao i podzakonskim aktima koji regulišu ovu oblast, kupovinom dozvole u svom mestu prebivališta rekreativni ribolovci - nekadašnji sportski ribolovci - imaju pravo da pecaju na čitavoj teritoriji Srbije. Ovo je jedna od novina koju donose novi zakonski propisi kojima je u osnovi zaštita i održivo korišćenje ribljeg fonda i uvođenje reda.

 

U tom cilju je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja štampalo 109.000 dozvola za rekreativni ribolov za svih šest ribolovnih područja, među kojima je i ribolovno područje Nacionalnog parka Đerdap čiji je korisnik Javno preduzeće Nacionalni park Đerdap Donji Milanovac. Dozvole za rekreativni ribolov je predstavnicima korisnika ribarskih područja na prigodnom skupu u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja uručio ministar Oliver Dulić. Ove nove dozvole imaju pet nivoa zaštite, ujednačen kvalitet izrade i jedinstveno rešenje zaštite od falsifikovanja.

Novina je takođe ograničenje dnevnog ulova za sve kategorije rekreativnih ribolovaca, kod kvalitetnih vrsta riba, som, smuđ, šaran, pastrmka... ograničen je ulov na tri komada dnevno, a kod bele ribe deset komada zbirno. U slučaju da težina jednog ulovljenog primerka prelazi pet kilograma za autohtone vrste riba, smatra se da je ispunjen dnevni ulov rekreativnog ribolovca. Ovi ribolovci imaju i obavezu vođenja evidencije o ulovu na jedinstvenom obrascu koji će dobiti prilikom kupovine dozvole.

Kada je u pitanju ribarsko područje Nacionalnog parka Đerdap, dozvole za rekreativni ribolov prodavaće klubovi sportskih ribolovaca „Štuka“ u Donjem Milanovcu, „Rudar“ u Majdanpeku i „Dunav“ u Kladovu. Godišnja dozvola za rekreativni ribolov košta 4.600 dinara, nedeljna 1.500 i dnevna hiljadu dinara, a važi uz člansku kartu ribolovačkog udruženja.

 

Izvor: www.danas.rs