Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Džinovske lignje napadaju Kaliforniju

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

{youtubejw}czxCrwsAh0Y{/youtubejw}

Džinovske lignje, teške i do 30 kilograma, uplivale su u vode oko Njuport biča u Kaliforniji, a sportski ribolovci ih love na stotine.

 

Lignje su primećene još prošle nedelje, a ribolovci su odmah počeli da organizuju noćne izlete u lov ovih velikih stvorenja.

Kako objašnjavaju u lokalnoj ribolovnoj organizaciji dva tipa ribolovaca se upustilo u "hajku" - oni željni relativno skupih delikatesa i sportski ribolovci koji pecaju velika stvorenja.

"Većina riba koje ovde uhvatimo su fine za jelo, ali ne pružaju veliki otpor", rekao je jedan ribolovac i dodao kako je situacija kod lignji drukčija, jer "pokušavaju da puze i prskaju mastilo po lovcima".

Od petka je do sada uhvaćeno oko 400 ovih divovskih lignji, teških između 10 i 15 kilograma, iako je nekoliko ribolovaca uhlovilo i primerke teške do 30 kilograma.

Humboltova lignja, poznata i kao divovska lignja, brani se štrcanjem mastila. Lignje te vrste nedavno su primećene blizu San Djega, u Oregonu i Vašingtonu, kao i na zapadnoj obali SAD-a.

Pojava džinovskih lignji nije neobična u Severnoj i Srednjoj Americi. Prošle godine je u Meksičkom zalivu uhvaćena lignja teška 46 kilograma i dugačka skolo pola metra.

 

Izvor: www.mondo.rs