Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Blinker - jedinstvo Srba i Hrvata

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

Najkrupniji korak u bilateralnim odnosima Srbije i Hrvatske od rata naovamo možda je svojevrsni ribolovački samit pecaroša s obe strane Dunava koje reka spaja a ne razdvaja što je slučaj poslednjih više od 20 godina.

Sa Dunava se mogu tući Vukovar i drugi gradovi s obe strane reke, dobra rečna flotila očas posla izvrši desant, plivali su njime i leševi, ali je mnogo lepše kupati se u njemu i loviti ribu, pogotovu ako je čist i uređen, zaštićen od ekoloških incidenata i narušavanja harmonije u rezervatima, a pogotovo ako je zaštićen od nadobudnih političara složili su se prošle nedelje Srbi i Hrvati na godišnjoj skupštini Udruženja sportskih ribolovaca „Bucov“ u Apatinu, preciznije ribolovci iz ove dve države.

Iz Hrvatske su došli pecaroši i alasi iz Osijeka, Vukovara i Belog Manastira i to je, valjda, najveći diplomatski uspeh u bilateralnim odnosima dveju država, za vakta Vuka Jeremića sigurno.

Ribolovci su zaključili da od vlasti Srbije i Hrvatske zatraže, kako je rekao predsednik Asocijacije hrvatskih pecaroša iz Osijeka Josip Dimnjašević, „zaštitu ribljeg fonda i reke“.

„Nas osim Dunava povezuju i Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“ i Nacionalni park „Kopački rit“.Zajednički je interes da sačuvamo raznolikost i bogatstvo biljnog i životinjskog sveta u ovim prirodnim blagodetima sa obe strane Dunava. Dunav sa svim svojim lepotama i bogatstvom flore i faune treba da nas spaja, a ne razdvaja“, rekao je Dimnjašević.

Zato će, kaže Milan Ćopić, predsednik Udruženja „Bucov“, ribolovci tražiti od pograničnih vlasti da im se pod posebnim uslovima omogući pecanje na obe strane reke i nagovestio da će sa kolegama iz Hrvatske planirati dugoročne aktivnosti na zaštiti ribljeg fonda i prirode.

Teniski dubl Dušan Vemić i Ivo Karlović, do nedavno naučnofantastični spoj, pokazao je da se, eto, zajedno može i do svetskog vrha (gren slem polufinale). O kriminalcima da i ne govorimo, oni se nikad nisu ni razdvajali.

Neka zvuči idealistički, ali apatinska je priča, možda, još jedan ozbiljan korak da se Vuku Jeremiću i Borisu Tadiću kaže da su, zapravo, oni incident, a ne blinkeraši i normalan svet koji neće da ga reka deli.

Idilu kvari Vlada Srbije
Alašku idilu kvari namera Srbije da proširi luku na Dunavu kod Apatina; Vlada Srbije je krajem prošle godine usvojila izmene i dopune Uredbe o granicama Specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje" kojima je omogućena „ izgradnja robno transportnog centra“ u blizini zaštićenih područja kod Apatina, što je izazvalo proteste ekologa, a u Hrvatskoj je ponovo aktivirana priča o granici na Dunavu, budući da jedan deo srbijanske obale katastarski pripada Hrvatskoj.

 

Izvor: www.e-novine.com