Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Paliću preti još jedan pomor ribe?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Palić - Ukoliko niske temperature i narednih deset-petnaest dana Palićko jezero budu držale okovano ledom, riba bi mogla da ostane bez kiseonika. Stručnjaci procenjuju da bi u toj varijanti došlo do katastrofalnog pomora živog sveta u jezeru kao u junu prošle godine.

 

Biolog u Javnom preduzeću „Palić Ludaš“ Blagoje Lečić kaže da je debljina leda u proseku sedam centimetara i da je problem nastao kada je ledenu površinu prekrio sneg.
- U takvim uslovima kada je površina jezera zatamnjena, dolazi do prekida fotosinteze i alge ne mogu da žive normalno zbog čega previše troše kiseonik. Problem je i što u jezeru ima dosta mulja, koji se razgrađuje, istina zimi sporije nego leti, ali njegovo trulenje takođe ugrožava normalno odvijanje fotosinteze. Nagomilani gasovi zbog zatvorene površine jezera ne mogu da se izluftiraju i ovakvo stanje naredne dve nedelje neće štetiti živom svetu, ali nakon toga bi ribe mogle da se uguše - kaže Lečić.
Prema njegovim rečima, u Palić se prošle godine iz gradskog prečistača slilo previše organskih materija koje su dodatno opteretile jezero, a nove okolnosti zbog mraza „podgrejale“ su ionako loše stanje vode. Prema vremenskim prognozama, otopljenja će biti, ali Lečić kaže da sa različitih strana stižu i različite informacije o temperaturama.

 

 

 

 

 

 

 

 

Svake godine pravimo oduške na jezeru kako bismo omogućili protok vazduha, međutim, sada nismo u mogućnosti da to uradimo. Zbog snega ne možemo da procenimo bezbednost i napravimo rupe u jezeru, a za druge akcije u preduzeću i gradskom budžetu nema novca. Pre mraza imali smo jedno otopljenje koje je odvojilo led od obale, pa su gasovi delimično isparili, ali njihovo novo nagomilavanje pod ledom moglo bi da izazove novu katastrofu - kaže Lečić.
U Gradskoj upravi pred kraj prošle godine najavljeno je da će Institut „Jaroslav Černi“ iz Beograda do februara završiti studiju i idejno rešenje za projekat odmuljavanja jezera Palić. Lečić je učestvovao u snimanju debljine mulja, ali su i ovu akciju prekinule snežne padavine i niske temperature.
- Tim će nastaviti da radi čim se stvore uslovi za dalje snimanje i mi uskoro očekujemo predstavljanje idejnog rešenja za spas Palića - kaže Blagoje Lečić.
Ekipa „Blica“ obišla je juče jezero i fotografisala građane koji su šetali po zaleđenoj jezerskoj površini zbog čega ostaje otvoreno pitanje zašto radnici „Palić Ludaša“ ne mogu da stanu na led i obezbede ribi dovod kiseonika.

Za oduške ne treba novac
Biolog Gabor Mesaroš kaže da u svojoj istoriji Palić ima nekoliko slučajeva zimskih pomora ribe, ali da je poslednjih decenija JP „Palić Ludaš“ o tome svesrdno vodio računa praveći oduške.
- To je mala intervencija za koju osim alata ne treba ništa drugo.

 

Izvor: www.blic.rs