Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Samo 40 brodova ne može u Luku Bar

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Tendersku dokumentaciju za privatizaciju dela barske luke zasad su otkupile 4 značajne kompanije u međunarodnom pomorsko-kontejnerskom saobraćaju

 

 

Izvor: www.b92.net  

Andrija Radusinović, direktor “Kontejnerskih terminala i generalnih tereta” luke na južnom Jadranu, ipak, ne želi da otkrije da li su među njima i srpski privrednici. U svetu postoji 4.730 kontejnerskih brodova, a kako tvrdi Radusinović, samo 40 ne može da pristane u barsku luku.

On tako želi da demantuje pisanja pojedinih beogradskih medija da čak 80 odsto “teretnjaka” ne može da pristane u luku na južnom Jadranu. „Brodovi koji ne mogu da pristanu su nosivosti više od 12 hiljada kontejnera, najveći su na svetu i ima ih samo 40“, objašnjava Radusinović.

Radusinović objašnjava da „barska luka može da primi brodove nosivosti oko devet hiljada kontejnera. Koliko će budući operater, koji privatizuje ovaj deo barske luke investirati u modernizaciju zavisi od njegovih zahteva za uključivanje na ovo tržište“.

Preko kontejnerskog terminala u barskoj luci, kako kaže Radusinović, mesečno se pretovari od 65 do 80 hiljada tona robe, a od toga za Srbiju ide oko 70 do 75 odsto. Kapacitet kontejnerskog terminala u generalnim teretima je između dva i po do tri miliona tona robe godišnje.

Predsednik kompanije za kontejnerski transport Panšped Vlado Stojanović navodi da je budućnost u transportu robe železnicom, na relaciji Novi Sad - Beograd - Bar, jer će kontejnerski voz sniziti troškove prevoza za 25 do 30 odsto. Cena po jednom kontejneru sa praznim povratkom iznosi oko 535 evra, a u kontejnerskom vozu mogla bi da padne ispod 400 evra.