Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Obezbeđena sredstva za Žeželjev most

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Novi Sad - Finansijki sporazum o izgradnji novog mosta na mestu Žeželjevog u Novom Sadu biće potpisan za nekoliko dana, saznaje Radio Novi Sad u beogradskoj kancelariji Evropske komisije. Očekuje se da će izgradnja tog mosta preko Dunava, na železničkom Koridoru 10, početi do kraja godine.

Evropska komisija, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj finansiraće obnovu jedinog novosadskog železničkog mosta sa 30 miliona evra, pokrajina će iz Fonda za kapitalna ulaganja izdvojiti 20 miliona, a grad Novi Sad 10 miliona evra.

U kancelariji Evropske komisije rečeno nam je da će, nakon potpisivanja finansijaskog sporazuma sa vlastima u Srbiji, biti raspisan međunarodni tender za izgradnju mosta.

Očekuju se da bi procedura mogla da traje do šest meseci, nakon čega bi počela izgradnja tog veoma važnog mosta na Koridoru 10 i da će trajati četiri godine.

Prema projektu koji je sačinila italijanska kuća "Italfer", novi most trebalo bi da bude dug 470 metara, a širok gotovo 25 metara. Imaće pešačke i biciklističke staze, a osim za železnički, predviđen je i za drumski saobraćaj.

 

Izvor: www.rtv.rs