Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Manje leda na Antarktiku, manje kiseonika u okeanu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Sidnej - Ledeni breg veličine Luksemburga udario je u glečer Merc blizu obale Antarktika i odvojio još jedan veliki blok leda, što bi, kažu naučnici, moglo da smanji koncentraciju kiseonika u svetskim okeanima.

Sudar se dogodio 12. ili 13. februara, a dva ledena brega sada plutaju na oko 100 do 150 kilometara od obale Antarktika, rekao je australijski glaciolog Nil Jang (Neal Young).

"Plutaju jedan pored drugog", rekao je Jang.

Novi ledeni breg je dug oko 78, a širok oko 39 kilometara. Ledeni bregovi su teški 860 i 700 milijardi tona.

Stručnjaci su zabrinuti zbog mogućeg efekta nedostatka velike količine leda u vodi pored glečera, koja je važna za okeanske struje i snabdevanje okeana kiseonikom.

Voda u toj oblasti se nije ledila zahvaljujući glečeru, ali pošto je deo glečera otrgnut, led bi mogao da prekrije površinu i onemogući da gusta, hladna voda padne na dno, rekao je strucnjak za klimu Stiv Rintul (Rintoul).

On je objasnio da upravo ta voda obogaćuje okeanske struje kiseonikom.

U svetu postoji svega nekoliko mesta na kojima se to dešava, a usporavanje tog procesa značilo bi manje kiseonika za duboke struje koje hrane okeane.

"Neki delovi okeana mogli bi da ostanu bez kiseonika, što bi dovelo do smrti većine živog sveta u njima", rekao je hemijski okeanograf Mario Hopema (Hoppema) sa nemačkog Instituta za polarna i istraživanja mora Alfred Vegener (Wegener).

 

Izvor: www.beta.rs