Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Bezdan bez brodova

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Sombor - Pristan na Dunavu kod Bezdana ni posle četiri godine nije završen. Uloženih skoro 300.000 evra republičkog i pokrajinskog novca za sada je mrtav kapital, jer se ne zna kada če biti obezbeđeno još 85.000 evra, koliko se procenjuje da je potrebno za završetak.

Opravdanje za izgradnju pristana u Turističkoj organizaciji vide u činjenici da godišnje Dunavom prođe oko 500 putničkih brodova. Ipak, kako sada stvari stoje, putnici sa tih brodova i dalje će se na ulasku u našu zemlju zadržavati samo zbog carinskih formalnosti.
O pristanu kod Bezdana poslednji put se u javnosti govorilo pre godinu dana kada je grad Sombor dobio milion dinara za njegovu izgradnju. Od tada o investiciji za koju su se 2006. godine zdušno zalagali svi od republičkog do lokalnog nivoa vlasti, ni reči.

- Za pristan je iz republičkog budžeta obezbeđeno 195.000 evra, deo novca je dala i pokrajina, ali to nije dovoljno i nedostaje još 85.000 evra. Kada je sektor turizma prešao u nadležnost Ministarstva ekonomije, njihovo opredeljenje bilo je da se završetak projekta ne finansira iz budžeta. Poslednja informacija koju imam je da će se preostalih 85.000 evra tražiti iz pristupnih fondova Evropske unije - kaže  predsednik Gradskog odbora SPO Nikola Pajić, koji je 2006. godine bio član projektnog tima za izgradnju pristana.

 Upravo ta stranka bila je inicijator izgradnje pristana i ceo projekat izgurala je uz pomoć tadašnjeg ministra trgovine i turizma Bojana Dimitrijevića. Do sada su kupljena dva pristana, popločana pešačka staza od oko 200 metara, postavljena javna rasveta, ali sve to danas deluje prilično sablasno. Sliku pojačava i nekadašnji Muzej Batinske bitke, na koga bi potencijalni turisti prvo naišli ukoliko bi sišli sa brodova. Taj objekat prava je ruina, pa se ukoliko se već razmišlja o turističkoj ponudi, muzej takođe mora sanirati.
Kada će biti nastavljeni radovi na bezdanskom pristanu ne zna se, kao što se ne zna ni kada će konačno pristan biti priveden nameni.
 - Lokacija pristana je veoma povoljna i šteta što  nije bilo više sluha da se ta investicija privede kraju - kaže Pajić.
U somborskoj Turističkoj organizaciji ističu da bi izgradnja pristana bila značajna za razvoj turizma. Dunav, kanali, rezervat prirode Gornje Podunavlje, etno-kuće, turistički izleti do Sombora, glavni su aduti turističke ponude prve stanice na ulasku u našu zemlju.
Dok se za sada ne nazire kraj ove investicije, susedni Apatin je uspeo da izgura marinu na Dunavu u koju su država i opština uložili više od tri miliona evra.

 

Izvor: www.blic.rs