Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Boot 2009

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

Sajam Boot je debelo zaokružen u kalendarima ljubitelja nautike kao termin koji se ne smije propustiti.

Ali i proizvođači luksuza dobrano osjećaju krizu. Čuje se kako jedan proizvođač luksuznih jahti u svojoj trgovini u Moskvi uz svaku kupljenu jahtu nudi još jedan motorni brod na poklon. Gdje će njime ploviti u Moskvi - to nije pitanje koje je prije krize uopće mučilo tajkune.

 

 

 

 

 

 Ploviti se može i sa vlažnom i zagušljivom kabinom ili u luksuzu svake vrste. Ipak: na ovogodišnjem sajmu se nije vidjelo mnogo kupaca takvih krstaša.

Za razliku od uobičajene predodžbe, glavne mušterije luksuznih jahti nisu pojedinci i dobitnici na lutriji. To su obično tvrtke kojima jahta služi za reprezenaciju i sastanak sa poslovnim partnerima. Ali i pojedinci i tvrtke u ovim vremenima radije čuvaju svoju blagajnu i ne upuštaju se u takve vrtoglave investicije.

 

 

 

 

 

 

I izlagači štede uplašeni od krize - i iznajmljuju samo prostor koji im je potreban za aktualnu paletu. Zato se u halama među brodicama vide i oveće praznine.

Na sajmu Boot 2009. je 98 tisuća kvadratnih metara izložbenog prostora - ali bi moglo biti više. Čak i u hali 6 gdje su izložene najskuplje jahte, golem prostor je ostao prazan. Tamo je osvanula instalacija "pustog otoka" i kamenčićima je ispisana poruka Hilfe - U pomoć!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I domaćice na štandovima su se brzo privikle na manje zanimanja - i radno vrijeme provode u "važnim razgovorima"

Sajam Boot je tradicionalno smješten da "pokrije" dva vikenda - kada obično vlada gužva. Ali već prvog vikenda je sajam obišlo 77 tisuća znatiželjnika - gotovo deset tisuća manje nego prvog vikenda prošlogodišnjeg sajma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sajam u Düsseldorfu tradicionalno privlači i mnoge posjetitelje iz čitave regije, od Skandinavije pa do Velike Britanije. Ali i na ovom sajmu se među posjetiteljima čulo mnogo slavenskih - pa i "naškog" jezika.

Već je uobičajeno da nautičari na štandu Hrvatske uzimaju podatke o ponudi u toj zemlji. Jer svi koji već imaju brod - negdje moraju njime i ploviti. A ako se i nema novac za kupnju broda, valjda će se naći za iznajmljivanje. U svakom slučaju, Hrvatski turizam ne mora biti toliko na gubitku.

 
 

 

 

 

Slovenski Elan je na ovogodišnjem sajmu svoju paletu predstavio u znaku 60. obljetnice ovog poduzeća.

Brodice nekadašnjeg, naravno jugoslavenskog poduzeća česti su gosti i na Jadranu. Elan ne krije ambiciju biti jedan od najvažnijih europskih proizvođača brodica za odmor.

 

 

 

 

 

 

 

Najveći proizvođač jahti u Njemačkoj već duže ima problema: tu je i novi vlasnik a vrhunac je bio požar u pogonu. Ipak, Bavaria Yachtbau se na sajmu redovito pojavljuje u punom sjaju i sa mnogo noviteta.

Samo ovog prosinca su propala dva njemačka proizvođača brodica. Glavni problem je "premostiti" likvidnost. Ali to je poteškoća u kojoj njemački proizvođači nipošto nisu usamljeni.

 

 

 

 

 

 

 

 Ova gospođa radije čita knjigu nego se zanima za novu "Bavariju". Uopće je i došla na sajam samo da pravi društvo "onom njenom" koji mašta da bude kapetan svih mora.

Sajam Boot - u prijevodu čamac, nipošto ne znači da je to sajam samo za buduće vlasnike brodova. Tu tradicionalno izlažu i proizvođači u svim sektorima koje imaju ikakve veze s vodom i morem: od opreme za ribiče pa do galerija umjetničkih djela vezanih za more.

 

 

 

 

 

 

 

 ...nego fiksna cijena koja je posljednji adut u privlačenju mogućih kupaca.

Prije krize se cijena brodice dogovarala u ozbiljnom razgovoru, a isticanje cijene čak na trup broda - to su činili samo "novi" sa Istoka 'koji ionako nude jeftino i loše'. Sada su i zapadni proizvođači shvatili kako je vrag odnio šalu i kako nema mjesta za dogovor o cijeni koja će ovisiti o kvaliteti odjeće kupca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ako se i nema novaca - nema problema! Tu je i odmah oglas kako da ipak postanete kapetan i sa mnogo manje novca nego što ga imate u džepu.

Mnogi proizvođači sada odmah nude i razmjerno povoljne ugovore za leasing - samo da brod bude prodan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nije jahta, ali plovi. U ovim kriznim vremenima je možda i to rješenje.

Najviše gužve je bilo u dijelu sajma koji se gotovo ne razlikuje od vašara. Tu je i bogata ponuda "luftmadraca

 

 

 

 

 

 

 

 

Nešto na sajmu Boot što košta i manje od 10 eura, kada već i ulaznica košta 15. eura

Ako već ne jahtu od 30 metara, onda barem natikače za 6 eura. One uvijek mogu dobro poslužiti - i možda će dostajati dok ne postane izvjesnije, kako će se razvijati svjetsko gospodarstvo.

 

 

 

 

 

 

 

  Bildunterschrift: I kao zanimljivost - štand policije. Tu je i policija Nizozemske izložila mini-podmornicu koju koristi u svojoj službi.

Vjerujemo da bi nizozemski policajci rado primili zapovjed ovom podmornicom krenuti na ophodnju i detaljni nadzor nudističke plaže. Ali češće stiže zapovjed ne baš tako zanimljivog nadzora prometa u kanalima koji ionako nalikuje gužvi na "zelenom valu" ili - ne daj Bože, možda potraga za tijelom utopljenika