Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Nevidljivi razarač

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Moskva - Ruski vojni konstruktori spremaju novi, "nevidljivi" razarač po "stelt" tehnologiji. Ovaj brod moći će da ratuje i protiv podmornica i aviona. On treba da štiti nosač helikoptera "Mistral" kojeg Rusija kupuje od Francuske.

 

Glavno oružje na ovom brodu za 21. vek biće smešteno pod palubom kao pčelinje saće. Na taj način, biće neprimetno. Razarač će nositi moćne nadzvučne rakete “oniks” u kontejnerima ispod palube. Za borbu s brodovima, predviđen je najnoviji kompleks “medvedetka”. To oružje je, tvrde stručnjaci, unikatno, jer je sjedinilo raketu i torpedo. Iz “medvedetke” prvo izleti raketa, koja leti skoro do cilja, a zatim iz nje ispadaju samonavodeća torpeda. Zahvaljujući toj kombinaciji, lakše i mnogo brže se stiže do cilja. Protivnički brod ili podmornica ne mogu da primete torpeda, jer uleću u vodu neposredno pred ciljem.


Razarač će moći da se brani i ruši avione i helikoptere i na većoj udaljenosti. Nosiće modifikovane sisteme S-400. Osim toga, novi razarač imaće i dva helikoptera za borbu protiv podmornica. To će, najverovatnije, biti “Ka-32”.


Na novom tipu razarača biti manje članova posade, jer je mnogo toga kompjuterizovano. Znatno će biti poboljšani uslovi za boravak. Ploviće brzinom od gotovo 60 kilometara na sat.
Ruska mornarica u bližoj budućnosti dobiće i četiri razarača klase “tigar”, takođe po “stelt” tehnologiji. Njihova osnovna namena biće da čuvaju rusko priobalje.

 

Izvor: www.novosti.rs