Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Za plovidbu van Srbije dozvole Ministarstva infrastrukture

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nautičke dozvole za upravljanje čamcem, bilo za sport ili rekreaciju, bilo za privrednu delatnost, koje je od aprila 1997. izdavalo Ministarstvo saobraćaja SRJ, nisu nikada povučene iz upotrebe i sada su pravno važeće, ali je za plovidbu izvan granica Srbije potrebno da budu zamenjen dozvolama koje izdaje Ministarstvo za infrastrukturu, rekao je pomoćnik ministra Pavle Galić. 

"Do sada nismo imali primedbe da neka država nije priznala našu dozvolu, ali je bilo slučajeva da su neke zemlje tražile program po kome se polaže ispit za upravljanje plovilom", dodao je on, navodeći primer Slovenije i Kipra koje su nakon slanja programa prihvatile naše dozvole.

"Prošle godine, međutim, došlo je do promene zakona u Hrvatskoj i Crnoj Gori, nakon čega su neke kapetanije u ovim državama pored važeće dozvole, ali samo za određene kategorije čamaca i za one koji žele da plove na otvorenom moru, počele da traže da upravljač motornog čamca ima i položen ispit za rukovanje radio stanicom", naglasio je Galić.

Bez tog dodatnog ispita nije im bilo dozvoljeno da upravljaju čamcem, rekao je on dodajući da ovakav ispit kod nas nije predviđen za upravljača čamcem, već samo za profesionalce na reci i na moru, ali da je u toku promena pravilnika koji će omogućiti svim zainteresovanim licima da polažu navedeni ispit.
Galić navodi da su do aprila 1997. dozvole izdavale ovlašćene organizacije ili institucije, kao što su Nautički savez Srbije, Udruženje za nautiku Beograd, Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju Beograd, dok je u Vojvodini to obavljano u kapetanijama pristaništa.

"Uslov za dobijanje nautičke dozvole propisan je postojećim Pravilnikom, koji predviđa da lice sa navršenih 16 godina može da polaže ispit za upravljača motornog čamca sa ograničenjem da do napunjenih 18 godina može da vozi samo plovilo koje ne prelazi četiri KS", pojašnjava Galić.

Pravilnikom, međutim, nije predviđena obuka, već se priprema vrši po uzoru na polaganje ispita za sticanje A kategorije dozvole u drumskom saobraćaju, gde se lice samoobučava, a ispit se polaže u skladu s propisanom procedurom.

"Lice koje poseduje dozvolu može da upravlja svim plovilima koja su registrovana kao čamac", rekao je Galić, objašnjavajući da je kod nas to plovilo do 15 metara dužine, tri metra širine i 15 tona deplasmana-istisnine, bez ograničenja pogonske snage, što je regulisano Zakonom o pomorskoj i unutrašnjoj plovidbi.

Govoreći o zakonskoj regulativi u toj oblasti, on je podsetio da je Radna grupa za izradu zakona kojim bi se regulisalo plovidbeno pravo u Srbiji u novembru prošle godine usvojila dokument kojim je predviđeno da se materija, koja je danas poznata kao Zakon o pomorskoj i unutrašnjoj plovidbi, podeli na četiri dela.
Jedan deo, koji bi regulisao bezbednost unutrašnje plovidbe, trebalo bi da bude završen u oktobru ove godine", precizirao je Galić i dodao da se paralelno s ovim zakonom radi i Zakon o državnoj pripadnosti i upisu plovila, koji će se zasnivati na modernim rešenjima savremenog plovidbenog zakonodavstva.

On je naveo da ovaj zakon predviđa elektronski upisnik plovila, a pored nacionalnog predviđeno je i formiranje otvorenog, tj. međunarodnog upisnika za pomorske brodove. Prema njegovim rečima, to bi povećalo interesovanje velikih inostranih brodovlasničkih kompanija da upisuju svoje brodove u naš registar, što bi za Srbiju bio ozbiljan izvor prihoda, ali istovremeno ove reformske tendencije treba da budu praćene razvijenom industrijom osiguranja i odgovarajućom poreskom politikom.

Nakon ovih zakona biće započet rad na zakonu kojim će biti regulisana imovinskopravna pitanja u oblasti plovidbenog prava, a to je Zakon o vodnom transportu. Najznačajnije izmene predviđene ovim zakonom jesu nova rešenja u pogledu regulisanja susvojinskih odnosa na brodovima, praćenje evropskih i svetskih trendova po pitanju sistema odgovornosti vlasnika brodova, obligacionopravnih odnosa specifičnih za plovidbeno pravo, kao i uvek zanimljiva oblast založnih prava, odnosno hipoteka i privilegija na brodovima ...

"Za kraj 2010. godine predviđen je završetak rada na Zakonu o bezbednosti pomorske plovidbe koji će se u potpunosti zasnivati pre svega na uredbama i direktivama obuhvaćenim Erica 1 i Erica 2 paketima bezbednosnih zahteva u pomorskoj plovidbi", rekao je Galić i dodao da će taj zakon biti zasnovan i na uredbama i direktivama kojima se reguliše materija pomorske sigurnosti i zaštite morske sredine od izvora zagađenja s pomorskih brodova koji viju našu zastavu, kao i na odgovarajućim konvencijama, rezolucijama i preporukama Međunarodne pomorske organizacije (IMO).

 

Izvor: www.autobrief.com