Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Somalijski pirati oteli sedam indijskih trgovačkih brodova

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Indija je saopštila da pokušava da otkrije sudbinu blizu 100 mornara koji su se nalazili na 7 indijskig trgovačkih brodova koje su u prethodnih nekoliko dana oteli somalijski pirati u blizini obala Afrike.

Mornari koji su bili u malim trgovačkim brodovima su oteti tokom poslednjih nekoliko dana i mi pokušavamo da saznamo šta se sa njima desilo", rekao je Rojtersu pomorski zvaničnik, kapetan M.M. Sagi, govoreći iz Mumbaja.

"Pokušavamo da stupimo u kontakt sa vlasnicima otetih brodova kako bismo saznali identitet mornara", dodao je on.

Prema prvobitnim informacijama, indijski brodovi, uglavnom iz zapadne države Gužarat, su plovili iz Somalije ka Ujedinjenim Arapskim Emiratima u trenutku kada su ih pirati napali i zaplenili.

Posada jednog indijskog broda, koju su somalijski pirati pustili ove sedmice na slobodu, obavestila je juče vlasti da su pirati proteklih dana oteli nekoliko brodova sa indijskim mornarima, saopštila je indijska mornarica.

"S obzirom da se radi o mogućim taocima, ne želimo da rizikujemo i veoma budno pratimo situaciju", rekao je komandant P.V.S. Satiš, zvaničnik indijske mornarice.

Indijska mornarica ima ratni brod, stacioniran u Zalivu Aden, koji je sprečio na desetine pokušaja otmica i redovno prati brodove koji prolaze kroz ovaj region.
Somalijski pirati su pojačali napade proteklih meseci i zaradili više desetina miliona dolara od otkupnina za brodove otete u Indijskom okeanu i u Adenskom zalivu.

Izvor: www.blic.rs